(Door Ger van Gelder)
Toen keepertrainer Patrick Siepel aan GRC Groningen vorig jaar te kennen gaf er na vele seizoenen een punt achter te zetten, werd GRC door de huidige selectietrainers Klaas Haveman en Gerard Zeeman geattendeerd op Arnold Kruizinga. In de gesprekken met Arnold klikte het snel en dus is hij al weer ruim een half jaar in functie.
“Dat was toch wel even spannend. Je komt vanuit Oost-Groningen bij een stadsclub terecht en qua beleving is dat meestal toch wel verschillend. Bovendien spelen het eerste, tweede en Onder19 van GRC op een behoorlijk niveau. Maar het is me erg meegevallen en het is goed werken bij GRC. Ik ervaar het als een fijne club met een positieve sfeer. Dat geldt ook voor de groep zelf. Onderling is het heel hecht en collegiaal,” aldus Kruizinga, die als product-specialist werkzaam is bij United Care en al weer 8 jaar in Groningen woont.
Het bevalt over en weer zelfs dusdanig dat GRC en Arnold ook het komende seizoen weer met elkaar in zee gaan.
Arnold Kruizinga (30) is er zelfs speciaal voor opgeleid. Hij haalde al in 2013 het specifieke KNVB-diploma Keepercoach niveau 2. “Ja, ik ben zelf altijd doelman geweest bij Meeden en Noordster. Toen ik daar begon met training te geven aan jeugd en senioren heb ik de nodige diploma’s gehaald met meteen maar dat extra specialisme. Keepers nemen nou eenmaal een bijzondere positie in het elftal in. Daarvoor moeten ze ook een beetje speciaal zijn ingesteld en dus ook zo getraind en gecoached worden. Als oud-keeper voel je dat aan.”
Jeugdkeepers
Vanuit de KNVB is de visie op keepers duidelijk. Tot O12 wordt er niet gewerkt met een vaste keeper, maar rouleren de spelertjes in posities. In O13 wordt op een volledig veld gespeeld en pas dan wordt er meestal een keuze gemaakt in wie keeper wil zijn. Arnolds’ passie ligt dan ook bij de keepers van de oudste jeugd tot en met de seniorenkeepers. Bij GRC dus de ‘topdriehoek’ Zondag 1, Zondag 2 en O19.
Groep
De huidige groep doelverdedigers bestaat uit de senioren Gerald van Nieff, Rutger van der Berg, Gert-Jan Aslander en Nando van Rietschoten. Vanuit Onder 19 is Tom Hijszeler daar aan toegevoegd. Ze trainen dinsdags samen als collectief. Is dat niet wat veel tegelijk? “Dat gaat prima, vooral nu ze er aan gewend zijn. Het is een groep met uiteenlopende kwaliteiten en ervaring. Het geeft mij veel plezier en energie om elke dinsdag richting het sportveld te gaan.”
Trainingsinhoud
Arnold begint met een korte bespreking, een warming up die specifiek wordt verlengd met onder meer coördinatie en balgevoel richting de kern van de training. “Ik bedenk zelf vaak de opzet vanuit mijn ervaring als keeper. En daarnaast met de opgedane kennis die ik zowel fysiek als digitaal heb opgedaan door bijvoorbeeld het kijken naar de aanpak van andere keepertrainers. Zo kan ik er voor zorgen dat de training voor iedereen even uitdagend is. Dat wordt nog versterkt door de overdracht via de sociale media waar tegenwoordig van alles op wordt gedeeld, ook op het gebied van keeperstraining. Daaruit haal ik ook weer inspiratie uit voor vernieuwing en daardoor uitdagende trainingen voor de jongens.’.
Coaching
In al die trainingen zit natuurlijk ook een stuk coaching ingebouwd, maar zeker voor keepers geldt dat een wedstrijd toch weer anders is. Dat geldt in de eerste plaats natuurlijk voor hun specifieke kwaliteiten in en rond zijn strafschopgebied, maar van daaruit begint bij de keeper meestal ook weer de opbouw.
Dat zijn nogal wat vaardigheden die per keeper ook nog eens zullen verschillen. Hoe verkrijgt hij daar inzicht in? Kruizinga: “Ik kijk naar wedstrijden van GRC 1 en 2 om de goede en minder goede momenten te registreren Verder is er veel overleg met de trainers van de selecties, dus mocht ik een keer niet kunnen dan word ik bijgepraat en wordt het actueel verwerkt in de trainingen.”
De selectiegroep keepers van GRC Groningen:
(vlnr): Gert-Jan Aslander (Zondag 2), Rutger van den Berg (Zondag 1), Arnold Kruizinga (trainer), Gerald van Nieff (Zondag 1), Tom Hijszeler (019), Nando van Rietschoten (Zondag 2).