• Door Ger van Gelder

  De competities van het seizoen 2022-’23 zijn hervat.. GRC Zondag 1 won vorige week al met 2-0 bij Jubbega en het gepromoveerde GRC O19 opende afgelopen zaterdag thuis verdienstelijk met 2-2 tegen Hoogezand. GRC Zondag 2 begint komende zondag in een ‘nieuwe’ Hoofdklasse met een thuiswedstrijd tegen Jubbega.

  De teams in onze zogenaamde ‘Driehoek’ staan voor uitdagingen.

  Zondag 1 moet de positie in de middenmoot verstevigen, want GRC wil vooral eerste klasser blijven. Dat wordt voor trainer Gerard Zeeman en zijn selectie best een ding, want het krachtsverschil is klein. GRC had afgelopen zondag zijn vrije speelronde en ontvangt komende zondag de sterke koploper TVC ’28 Tubbergen.

  Zondag 2 speelde zich voor de winterstop in de Hoofdklasse district Noord naar een prima tweede plaats in de Hoofdklasse District Noord. Het team van trainer Klaas Haveman werd daardoor geplaatst in de nieuwe, versterkte Reserve Hoofdklasse die komende zondag thuis tegen Jubbega 2 aan een nieuwe (halve) competitie begint. Een volwassen competitie met ‘verre’ uitwedstrijden.

  GRC O19 van trainer Jasper Kingma werd in de najaarsreeks kampioen in de Hoofdklasse en promoveerde naar de 4e Divisie met gemiddeld dus sterkere tegenstanders. GRC O19 is dan wel een opleidingsteam, maar hoe hoger ingedeeld, hoe beter de wedstrijdervaring. Dat bleek meteen tegen Hoogezand dat al enkele jaren divisie speelt en wat verzorgder speelde. Maar GRC toonde een sterke wedstrijdmentaliteit met zelfs perspectief op meer dan 2-2.

  Al met al dus uitdagingen voor onze ‘Driehoek’ van GRC Zondag 1, Zondag 2 en O19. Omdat trainer Klaas Haveman van Zondag 2 dit seizoen de nieuweling is in ons trainerskorps, spreken we met hem over zijn ervaringen tot dusverre bij GRC Groningen.

 • Klaas Haveman: ‘Streven naar behoud van onze talenten’

  De beleidsmatige  aanpak van GRC Groningen, gericht op doorstroming naar de bovenkant van de voetbal piramide, spreekt Klaas Haveman (37) aan. Dat was voor hem vorig jaar zeker een reden om bij GRC aan het werk te gaan met Zondag 2. “GRC was op zoek naar een nieuwe trainer en kwam bij mij uit. Dat was een voorzet van de ex-Noordster spelers die nu bij GRC in de selectie zitten. Ze kenden mij nog uit de periode dat ik daar 15 jaar jeugdtrainer was en ook nog enkele jaren van het tweede elftal. Noordster was en is een fijne vereniging, maar er komt een moment dat je wat raakt uitgekeken en een nieuwe uitdaging zoekt. Die diende zich aan toen GRC mij benaderde.”

  In de gesprekken klikte het dus snel. Bij Noordster had Haveman immers al ervaring met het tweede elftal en de jeugd O19. ‘GRC 2 speelt hoofdklasse, heeft een goede accommodatie en er is technische visie. Vooral dat laatste is belangrijk, zeker voor de club om constant op het hogere niveau te kunnen blijven spelen. Er is veel overleg met de trainers Gerard en Jasper van Onder 19. GRC 1 en 2 trainen op dezelfde tijden, gedeeltelijk als één groep. De teamuitjes doen we ook zoveel mogelijk samen.”

  De goede onderlinge sfeer uit zich ook door de aanwezigheid als het maar even kan van veel spelers van GRC 2 en Onder 19 bij de wedstrijden van het eerste. Ze laten zich qua aanmoedigingen bepaald niet onbetuigd, een nieuw fenomeen bij GRC.

  Haveman heeft er alweer ruim een halfjaar op zitten en het is hem goed bevallen. “Sommige details kunnen nog beter bij de club, maar we zijn op de goede weg. Ook door het enthousiasme van de teammanagers Jos Kuijlen en Geert Hiemstra. Ons GRC 2 deed het goed in de najaarscompetitie. Voor de rest van dit seizoen is er een nieuwe indeling gekomen van de reserve hoofdklasse met verre uitwedstrijden op de zondagmorgen. Het is de vraag of de KNVB hier verstandig aan doet,  want de continuïteit van de tweede elftallen staat bij veel, zelfs ook gerenommeerde, zondagclubs onder druk. Sommige daarvan trokken hun tweede elftal al terug. Dat zal bij GRC niet gebeuren, want hoe voed je dan het eerste elftal? Wij houden dus vast aan de GRC-visie van die Driehoek GRC 1, GRC 2 en GRC O19.  Daardoor en ook gezien onze prestaties in de najaarscompetitie zullen we in de nieuwe opzet zeker weer een rol kunnen spelen,” besluit Haveman vol vertrouwen. Te beginnen dus met de thuiswedstrijd komende zondag tegen Jubbega 2.

  Dochtertje Iva

  De beleving van voetbal en ook nog in een  goede sfeer, staat hoog in het vaandel bij GRC Groningen. Daar is iedereen altijd enthousiast mee bezig. Maar er zijn altijd nog belangrijkere zaken in het leven. Mara en Klaas Haveman werden 26 januari verblijd met de geboorte van hun dochtertje Iva. “We zijn trots op haar”, meldt Klaas. GRC is blij voor Klaas en Mara. Van harte gefeliciteerd!

   

 • - Klaas Haveman -