• Het jaar 2023 zit er al bijna weer op. en voor velen is de kerstvakantie aangebroken. De tijd om gezamenlijk met familie en vrienden het jaar uit te luiden. Ook tijd voor reflectie. De situatie in (onder meer) de Oekraïne en Gaza zetten het voetbal weer in het juiste perspectief.

  2023 is in vele opzichten een bijzonder jaar geweest. Op het dak van de kantine liggen inmiddels 90 zonnepanelen, geplaatst door onze zakenpartner OUXO uit Tynaarlo. Deze installatie zullen wij nog feestelijk openen. Een andere verandering betreft onze bierleverancier. Na jarenlang aan Amstel verbonden te zijn geweest, zijn wij in het voorjaar overgestapt naar Peroni. Omzettechnisch gezien nu al een succes.

  Sportief gezien wist ons zondag 1 zich door lijfsbehoud in de eerste klasse in de laatste wedstrijd van vorig seizoen veilig te stellen te plaatsen voor de gemengde eerste klasse. Interessante derby’s, maar ook een zware klasse getuige ook de huidige 10e plek in de competitie. Zondag 2 en zaterdag 3 draaien een prima seizoen en hebben zichzelf tot winterkampioen gekroond. De overige senioren elftallen vinden zich terug tussen de 7e en 11e plek. Voldoende ruimte voor verbetering en klasse behoud. Bij de jeugd wordt deze week bekend hoe de indeling er na de winsterstop uitziet. De jongste jeugd begint zaterdag met de zaalcompetities. Een heuglijk feit is dat wij sinds het begin van dit seizoen over een dameselftal M020 beschikken! De dames zijn op een verdienstelijke derde plaats in de najaarscompetitie geëindigd.

  In goed overleg met Gerard Zeeman is besloten om na vijf seizoenen afscheid te nemen. Onder Gerards leiding zijn wij een stabiele zondag eersteklasser gebleken. Niet voor niets is Gerard door zijn vakbroeders genomineerd voor de VVON-award. De binding tussen jeugd en senioren is mede door hem sterk verbeterd, zie ook de huidige samenstelling van de 1e en 2e selectie. Wij zullen nog uitgebreid stil staan bij het afscheid van Gerard.

  Dat vreugde en verdriet vaak dicht bij elkaar liggen bleek in juli van dit jaar. Op 6 juli konden wij oud-voorzitter Henk Mekenkamp verwelkomen en in een overvolle kantine tot lid van verdienste benoemen. Het trieste bericht van zijn overlijden bereikte ons al een paar dagen later. Als bestuur zijn wij blij dat wij hem vlak voor zijn overlijden nog hebben kunnen benoemen tot lid van verdienste.

  Er zijn enkele dossiers die ons bestuur wel wat zorgen baren. Dat zijn de vrijwilligers, de energielasten en de veldcapaciteit op het sportpark.

  Bepaalde vrijwilligersfuncties zijn en blijven lastig in te vullen. Het zoeken naar scheidsrechters, bezetting van de horeca en enkele commissies blijft een constante puzzel, zie ook de herhaalde oproep in deze nieuwsbrief. In het komende jaar zal dit één van de speerpunten van het bestuur worden. Met de gemeente voeren wij op dit moment een stevige discussie over de energielasten. Dat gaat niet alleen over de komende jaren maar ook over de jaren 2021 en 2022. Over de capaciteit op het sportpark hebben wij – en ook de media - al vaak bericht. De gemeente zet nu in ieder geval een kleine stap door te onderzoeken of het hoofdveld kan worden omgezet van gras naar kunstgras. Met pijn in het hart stemmen wij hiermee in, niet alleen omdat wij dan afscheid moeten nemen van een prachtige grasmat, de mooiste van Noord-Nederland – met dank aan het deskundige onderhoud door FC Groningen - maar ook omdat de gemeente het gepast acht om een eigen bijdrage van €25.000,- te vragen. Ondanks de weerstand die dit bij ons oproept, is het voor ons de enige manier om op zeer korte termijn tot capaciteitsuitbreiding te komen. De hoop op wat langere termijn is dat de gemeente een nieuwe locatie voor FC Groningen vindt. De capaciteit die dan beschikbaar komt is met name voor de zaterdagen hard nodig. Te vaak moeten we op dit moment nog wedstrijden verplaatsen en zelfs afgelasten. Een ongewenste situatie.

  Als laatste vragen wij uw aandacht voor de Grote GRC Actie als vervang van de Grote Clubactie. Mooie prijzen met als doel een beamer en scherm voor de kantine aan te kunnen schaffen.

  Wij wensen u fijne feestdagen en een goed uiteinde en zien u graag terug op onze nieuwjaarsborrel van zondag 7 januari om 16.00 uur aanstaande.

  Het Bestuur