• (door Ger van Gelder)

     

    Hé, een foto op de GRC-site. Twee weken voor Kerst ’21.  Van het eerste elftal van GRC 1975. Ergens opgedoken door Kor Sinning. Gemaakt door de destijds bekende persfotograaf Derk van der Veen die de kiek archiveerde als: ‘Concourslaan, selectie eerste elftal, GRC, Martin Koeman.’ Ja, en met naast hem nog 13 andere spelers, anders heb je dus geen elftalselectie.

     

    De hersenraderen beginnen te draaien, piepend en krakend, maar toch.. Wat zegt mij deze bijna 50 jaar oude elftalfoto en 14 poserende spelers. Zo vlak voor deze Kerst 2021,  in schrale voetbaltijden. Beetje warme nostalgie kunnen we dan wel hebben.  De kerstbelletjes rinkelen.

     

    Ook bij anderen, zo blijkt uit de vele reacties op deze foto van bijna een halve eeuw oud. Opgedoken en vorige week gepubliceerd op social media door Kor Sinning, GRC’er van alle tijden. Zoals hij wel vaker antiek GRC-fotomateriaal op schimmige sites traceert. Gaat hem goed af. Het scoren destijds was wat minder. Deze boude bewering countert hij altijd  met:  “Het was vaak wel uitslag bepalend, dat ene doelpuntje.” Een doeltreffende reactie van een eenzame counterspits.

     

    Terug naar de foto Team GRC ‘75. Moet een spontane actie geweest zijn, ergens vooraf aan een uitwedstrijd op een terrein dat niet is te herkennen. Concourslaan Stadspark? Het is in elk geval niet de Zuiderlaan Stadspark, de twee knusse veldjes A en B tegen de ijsbaan aan. Met de GRC-Resto als huiskamer. Kan ook niet, want we verhuisden in augustus 1973 naar het gloednieuwe Sportpark Corpus den Hoorn. In koetsjes met muziek voorop en de jeugd er achteraan. Meteen die dag was ook de opening van een voor die tijd prachtig clubhuis dat tot 2011 stand hield. Een week later was er een internationaal jeugdtoernooi voor de selectieteams A t.m. E van Werder Bremen, Sparta Rotterdam, Be Quick 1887 en GRC. Totaal-winnaar? GRC!

     

    In dat eerste seizoen 1973-’74 op het nog kale Corpus, maar met een prachtig clubhuis (gerealiseerd door toenmalig voorzitter André Borgman c.s.)  werd GRC kampioen van 2B. De eerste titel in pakweg 20 jaar. Lang verwacht, toch gekomen: promotie naar de eerste klasse! Precies in een seizoen dat die titel niet eens nodig was, want eindigen bij de eerste vier was voldoende voor promotie. Er kwam namelijk een hoofdklasse boven de eerste klasse, waardoor sprake was van versterkte promotie. Zul je net zien dat we dan vijfde worden, dus nu maar alles op alles gezet. Met als trainer Jaap Penter en teamleider Ger van Gelder. Dat mocht toen nog geen manager heten.

     

    Oliecrisis

    De oliecrisis eind ’73, begin ’74 leek nog roet in het eten te gooien. Nederland werd door Arabische olielanden geboycot. Benzine op de bon, autoloze zondagen. De voetbal competitie echter mocht en kon doorgaan. Voor uitwedstrijden werden ontheffingen verleend voor busvervoer. Nederland reageerde nogal paniekerig, maar het stelde maatschappelijk eigenlijk niets voor, in schril contrast met de huidige mondiale gezondheidscrisis sinds begin vorig jaar. Eind januari ’74 was het al weer gedaan met die boycot. Tanken maar weer.

     

    We denderden intussen gewoon verder richting eerste klasse en waren vroegtijdig verzekerd van de vierde plaats. Promotie, klus geklaard. Feestje 1. Hoewel: dan toch ook maar kampioen worden!  Dat lukte in juni ’74 in een beslissingswedstrijd tegen Titan in Stadskanaal: 3-0! Pupil Ronald Koeman rende met enkele teamgenootjes bij elk doelpunt het veld in…’s Avonds: feestje 2.

    Nederland-Uruguay

    Als beloning kreeg Team GRC ’75 een reis aangeboden naar de eerste WK-wedstrijd van het Nederlands elftal in juni 1974 tegen Uruguay in Hannover. Was voor GRC-begrippen best luxe: een eigen bus (waarin ook vele kaderleden en supporters) , wedstrijdje tegen een amateurclub uit die stad, dinertje, overnachting en de middag erop een mooie tribuneplaats bij de wedstrijd in het compleet oranje gekleurde Niedersachsen-stadion. Nederland won met 2-0 en haalde in dat WK de finale. Tegen toen nog West-Duitsland. Ja, dat weten we nog!

     

    • Tijdens dat reisje bood de eerste sponsor van GRC ooit de selectie een cadeautje aan: een verzilverde kaarsen met als inscriptie: ‘GRC, titel 74’. Persoonlijk met de hand gegraveerd door die sponsor, juwelier Herman Scheich. Het waren er 25, dus heeft hij daar dagen over gedaan. Nog steeds bedankt, Herman.

     

    Dat kampioenselftal 1974 bestond vrijwel geheel uit oorspronkelijke GRC’ers die al enkele seizoenen samen waren.  Dat bleven ze ook in het volgende seizoen 1974-’75. In de eerste klasse. GRC deed steeds meer van zich spreken in de noordelijke voetbalwereld. Wat al zo’n 10 jaar gold voor de jeugdafdeling in de groeiende zuidelijke stadswijken. Die lijn werd nu doorgetrokken naar de seniorentop.

     

    Technisch Beleidsplan

    Daarin paste ook de productie van het eerste Technisch Beleidsplan  dat inhoud en vorm moest geven aan een betere aansluiting en doorstroming van de jeugdopleiding op de senioren top. GRC was altijd heel enthousiast en actief bezig. Spontaan, zelfs succesvol. Maar niet planmatig. Willen we door ontwikkelen? Laten we dan eens opschrijven wat we al jaren zoal doen, dat structureren en effectueren tot hoger rendement voor alle niveaus. Let wel: alle!

     

    Het eerste Technisch Beleidsplan van 1975 kwam er en scoorde zelfs landelijk.  Een meer jaren project en voorwaar geen gemakkelijke klus. Het kwam er ook niet helemaal uit, maar het droeg zeker bij aan meer inzicht in inhoud en vorm van het GRC-product. Opmerkelijk  voor een voetbalvereniging die als ‘feestclub’ te boek stond, maar ook sportief graag aan de weg wilde timmeren. Het lukte om GRC zowel bij de hoogste seniorenteams als die van de jeugd vele jaren in de noordelijke top te brengen en te houden   

     

    Martin Koeman

    Waarmee we weer zijn beland bij Team GRC ’75, aanzet tot een sterk clubtijdperk. Met een hechte GRC-kern, aangevuld met enkele spelers van elders die zeker versterkingen bleken. Onder wie Jan van Lier, Bert Duker en ja: Martin Koeman. Hij stopte in ’74 met betaald voetbal bij SC Heerenveen en wilde fysiek afbouwen bij een amateurclub. De keuze was snel gemaakt, want zijn zoons Erwin en Ronald speelden al enkele jaren in de GRC-jeugd. Hij combineerde het spelen in het eerste elftal met het trainen C1 waar zijn zoontjes Erwin en Ronald in speelden. Een jaar later werd hij hoofdtrainer van GRC. Drie jaar lang.

     

    Martin en GRC zijn elkaar daarna altijd blijven koesteren. Dat geldt ook voor zijn zoons, maar die vlogen Europees uit. Dat is weer van een andere orde. Ze waren in 2002 alle drie aanwezig bij de reünie 100 jaar GRC en werkten in 2011 eveneens van harte mee aan de opening van het huidige  clubgebouw. Martin overleed in december 2013, precies in de week dat deze foto opdook!

     

    Zoals er meer van deze spelers niet meer onder ons zijn. Voor zover bekend Kor Visser, Peter Jongsma en Bert Brinkhuizen. Van de staf, die niet op de foto staat, zijn dat Jaap Plenter en verzorger Cor van Dorst.

     

    In augustus 1975 waren ze er nadrukkelijk nog wel. Na een trainingsweekend in Steenwijk ging het aanvankelijk voortreffelijk in die eerste klasse. Met zelfs zicht op de hoofdklasse. Dat was schrikken! Het bleef echter niet alleen maar goed gaan. Enkele mindere resultaten deden de schrik verflauwen. In de eerste bekerronde werd na strafschoppen zelfs verloren van derde klasser SC Franeker. Een traditioneel GRC-fenomeen. Vroegtijdig uitgeschakeld worden door bij voorkeur een lager spelende tegenstander. De beslissende strafschop werd gemist door ….. ex-betaald voetballer Martin Koeman.  “Hoe is het mogelijk. In het betaalde voetbal nog nooit een strafschop gemist. En deze wordt door die ‘Klaas’ uit de hoek getikt…., ‘ sprak hij mismoedig na afloop. Ja, dat kan dus. Toen onze bus een uur later Franeker verliet, passeerden we enkele cafés. Volksfeest! Ze wuifden ons vrolijk uit. Toch ook mooi? Het bestuur nodigde vervolgens trainer Jaap en teamleider Ger uit om deze ‘wanprestatie’ te komen toelichten. Zullen ze dat gedaan hebben….?

     

    Dat eerste seizoen als eerste klasser eindigde GRC als 4e met 25 uit 22 (25-20). Voorwaar.

     

    Aflossing van de wacht

    Vervolgens was er gaandeweg aflossing van de wacht. Trainer Jaap stopte na vier jaar GRC, ook wegens knieproblemen.  Ger ging als trainer  terug naar de hoogste jeugd voor een periode van zeven jaar, maar bleef op de achtergrond betrokken bij de hoofdmacht.  Het duo werd vervangen door respectievelijk dus Martin Koeman en Rudi Heres.

     

    Ook de spelersgroep was zo langzamerhand aan vernieuwing toe. Dat kon ook, want onder dit Team GRC ’75 vormde zich een kwalitatieve groep A-junioren. GRC A1 won in de jaren ‘79 t.m. ’83 twee  van drie finales van het noordelijk jeugdkampioenschap. Het behoorde daarmee twee keer tot de zes ‘beste’ jeugdteams van Nederland die jaarlijks  in Zeist speelden om het NK. Het eerste noordelijke jeugdkampioenschap ooit door GRC behaald was in 1980 door een 1-0 overwinning tegen Leeuwarden, het latere SC Cambuur. Winnende doelpunt in de tweede verlenging van Karel Timmer. We kunnen vele namen uit die jaren noemen, maar het gaat hier nu om Team GRC ’75

     

    GRC was ‘on the move’ in de jaren ‘70 en ’80. Met als kroon op het werk in 1985 de promotie van het eerste elftal naar de hoofdklasse onder trainer Evert Evers. Dat hielden we 3 jaar vol, waarna het allemaal anders werd.

     

    Voor GRC brak door verschillende plausibele oorzaken  een zware tijd aan. De hoofdmacht zakte zo ongeveer in één  ruk door naar de 4e klasse, geen enkel jeugdelftal meer, financieel zwaar. Ook zo’n periode komt voor  in een clubhistorie van toen ruim 80 jaar.

     

    Diezelfde historie echter zet het allemaal meestal ook wel weer op zijn plaats. Juist dan staan er altijd weer mensen op die de handen aan de ploeg slaan. Ook bij GRC.  Dus spelen we ook al weer geruime tijd in de hogere seniorenrangen en telt de jeugdafdeling weer mee. We zijn zo ongeveer terug  op het clubniveau van de tijd van Team GRC ’75. Op een modern geoutilleerd sportpark met sinds 2011 een dito eigen clubgebouw.

     

    Deze foto toont alleen de eerste elftalgroep op die wedstrijddag in 1975. Maar er waren zoveel meer spelers, bestuurs- en kaderleden in verschillende commissies. Teveel om op te noemen.  Veel over hen staat in het jubileumboek ‘GRC GRONINGEN 1902-2002’. Jazeker, we worden over enkele maanden 120 jaar. Geen officieel jubileum, maar het bestuur heeft plannen om daar toch iets mee te doen. Bij wijze van compensatie voor  wat de leden hebben moeten inleveren sinds maart 2020. Hun potje voetbal en gezelligheid. Waar een vereniging toch voor bedoeld is!? Zeker GRC Groningen.

     

    Dankbaarder?

    Bij een frisse-neus-bezoekje afgelopen zaterdagmiddag aan Corpus was de zindering voelbaar. Op de valreep gelukkig nog enige activiteit. Zo daar waren een pupillen-toernooitje, een inhaal-competitiewedstrijd van Victor Hennink zijn Zaterdag-3 (met ingetogen nazit, want volgens de regels), een onderling wedstrijdje GRC O19-GRC O23 en op het hoofdveld nog FC Groningen O19 – FC Twente O19. In het clubgebouw alleen het noodzakelijke kader, onder wie ik blijkbaar.  

     

    Wat was precies die zindering? Een mate van besef  dat wat we altijd als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen, niet vanzelfsprekend is. De vereniging niet echt kunnen beleven, zoals het bedoeld is.  Deze zaterdag vlak voor Kerst in december 2021 kon er gelukkig dan toch nog iets, vlak voor weer een lock down. Beetje blij is ook blij.

     

    We zien hoopvol uit naar hervatting. Ook bij GRC Groningen. Als het zover is daarom ook een beetje dankbaarder?

     

    Team GRC ‘75

     

    Spelers

     

    Staand (v.l.n.r.):

    Martin Koeman (aanvoerder)

    centrale verdediger. SC Heerenveen (stopte met betaald voetbal)

     

    Boelo Meyboom

    Doelman. Jeugd GRC

     

    Kor Visser

    Rechtsback. Jeugd GRC

     

    Peter Jongsma

    Linksback. Jeugd GRC

     

    Jan van Lier

    Linkerspits. Velocitas 1897

     

     

    Wim Sprenger

    Rechterspits. Jeugd GRC

     

    Bert Brinkhuizen

    Middenvelder. Jeugd GRC

     

    Huib de Thomis

    Verdediger. Jeugd GRC

     

    Onbekend

    Wie het weet mag het zeggen.;

     

    Gehurkt (v.l.n.r.):

     

    Enno Noordhof

    Rechterspits. Jeugd GRC

     

    John van de Bossche

    Middenveld. Jeugd GRC

     

    Dick Buikema

    Centrale spits.(onbekend)

     

    Bram Souissa

    Middenveld. Jeugd GRC.

     

    Bert Duker

    Middenveld. FC Groningen-B

     

    Niet op de foto:

     

    Jaap Plenter: trainer

    Ger van Gelder: teamleider

    Cor van Dorst: masseur/verzorger

     

    Tenue (merk Le Coq Sportif)

    (leverancier Sporthuis Sjoerd van der Baan)

     

    Shirt: wit met rode strepen

    Broek: rood

    Kousen: roodwit

    Trainingspak: bordeau rood

     

    Sponsor: Juwelier Herman Scheich

    Foto: D. van der Veen