Logo GRC

Ook lid worden?

Poll

Wie wordt er kampioen van de Eredivisie

Contact met GRC Groningen

Sportpark Corpus den Hoorn
Laan Corpus den Hoorn 101
9728 JR GRONINGEN
Telefoon: 050 - 52 60 649

Komst FC Groningen biedt kansen

Er is al het een en ander over gepubliceerd, de komst van het gehele technische bestel van FC Groningen naar sportpark Corpus den Hoorn. Voor de relatieve buitenstaander wellicht toch verrassend, maar voor ons eigenlijk niet. Van meet af aan hebben wij niet zo geloofd in dat futuristische bij Van der Valk in Zuidbroek. Nog los van de financiering, FC Groningen hoort met zijn organisatie en accommodaties in de stad Groningen thuis!


En dat zag  directeur Hans Nijland van de FC ook vrij snel in. In juli 2005 vroeg Hans mij om eens ‘off the record' zoals dat heet, te bekijken hoe we FC Groningen in Groningen konden houden.


Dat moest ietwat tactisch uitgezet worden, want FC Groningen wilde niet met zeg maar hangende pootjes bij de gemeente aankomen. Want FC had destijds wel een grote broek aangetrokken met nogmaals zeer ambitieuze plannen. Ook wel in de lijn van de ontwikkelingen, want FC Groningen maakte in de Euroborg een geweldige periode door en van terugkeer naar financiële nuchterheid was toen nog geen sprake. En de gemeente Groningen vond het ook wel even best. Ze voelden zich nogal gebruuskeerd door FC.


Waarom dat gesprek in juli 2005 met iemand namens de eenvoudige amateurclub GRC? Ja, FC Groningen had al enkele jaren een samenwerking met ons op sportpark Corpus den Hoorn, voorzitter Sikke Buiter was al ernstig ziek.  En het moest dus ook even v e r t r o u w e l  i j k......


Dat eerste gesprek was in het Familiehotel in Paterswolde. ‘Ger', begon Hans plechtig, ‘we hebben alles toch nog eens overwogen en het lijkt ons toch geen goede zaak om, naar Zuidbroek te verkassen! We moeten toch met de gemeente in overleg of we in de stad kunnen blijven?'


‘Dat is een moedig besluit, Hans', zei ik. Maar dacht: ‘Uiteraard, je kunt niet anders en het is je geraden ook.' Maar uit respect, zeker voor Hans Nijland, zeg je dat dus niet. En dacht ook nog ‘kip ik heb je'. Want voor mij kwam Corpus den Hoorn natuurlijk meteen in beeld. Daar zou GRC alleen maar beter van kunnen worden.


In augustus 2005 voerden we inderdaad dat gesprek met de ambtelijke top van de gemeente in de boerderij van het meerschap Paterswoldsemeer aan de Veenweg. Het ging toen nog over een extra kunstgrasveld Vervolgens ontstaat er een aantal jaren een geruchtenstroom, veronderstellingen etcetera etcetera. In beeld kwamen Corpus waar GHBS een fusie overwoog met GHHC Groningen in Haren. Maar dat ging helaas niet door en sindsdien is GHBS gegroeid als kool tot nu ruim 1.000 leden. En heeft een vierde kunstgrasveld nodig.


Men moest dus weer op zoek, er volgden vele onderzoeken en suggesties. Zoals een terrein achter het Be Quick-stadion, Meerstad, de Renbaan en nog een paar opties. Grote stukken in de krant. Meerstad bleef uiteindelijk over, maar dat verhaal is bekend. Meerstad ontwikkelt zich nauwelijks en het plan was te duur.


Want een jaar of vijf geleden was daarentegen nog niet in beeld dat het met de ongebreidelde groei van de financiële wereld ook een keer afgelopen was. Je kunt dan wel plannen hebben in meerstad, maar zo'n project kost gauw 10 miljoen en waar moet dat dan vandaan komen? Niet van de overheid tegenwoordig, die knijpt noodgedwongen steeds meer dicht.


En nu dus inderdaad Corpus den Hoorn, althans dat is de bedoeling. Gemeente en FC Groningen zijn daar al wel uit, maar zo eenvoudig gaat dat dus ook weer niet. De gemeente heeft de wensen van FC Groningen technisch uitgewerkt en dat is nogal wat weten we inmiddels. Het sportpark gaat over de kop en gezien het beslag dat FC Groningen op de ruimte legt, zullen wellicht niet alle huidige bespelers op CdH kunnen blijven. Het liefst wel natuurlijk, maar dan wordt het vooral; qua velden wel heel krap. De sportclubs op Corpus hebben zich inmiddels wel verenigd in een werkgroep als overlegpartner van de gemeente. Maar uiteindelijk gaat het ook om het belang per vereniging afzonderlijk. Het is uiteindelijk de gemeente die daarover beslist.


Zoals het er nu uitziet komt er nogal wat kunstgras bij alsmede een geheel nieuw kleedgebouw met meer kleedkamers. GRC Groningen krijgt dus wat meer armslag en dat is ook nodig, want we zitten echt aan ons plafond wat de ruimte betreft voor trainingen en zaterdags voor wedstrijden.


Hoe dan ook, we hebben eind 2007 het goed geschoten met de nieuwbouw en vooral de filosofie erachter.  Ja, eerst de nieuwbouw zelf dus, je moet in deze tijd het lef hebben. En dan de doelstelling er meer van te maken en mee te doen dan een clubkantine. Met parallel daaraan de koers die GRC Groningen als vereniging gaat varen. We voeren al 110 jaar ongeveer dezelfde route onder het motto"'Zo hebben we het altijd gedaan.....' Maar de tijden veranderen in rap tempo en je kunt toch niet spreken van overhaast handelen als je na dik een eeuw die koers eens wat aanpast.


Het zou een gemiste kans zijn (een dot van een kans) als we niet attent inspelen op wat er de komende jaren gaat veranderen op het sportpark. Op zichzelf is dat dus geen verrassing, want met ons nieuwe gebouw spelen we daar al op in. 


Kortom: de komst van FC Groningen biedt ons kansen op verdere ontwikkeling van de club.


 


Ger van Gelder


(Algemene Zaken)

donderdag 12 april 2012

Terug naar de voorpagina

Share |

Hoofdsponsor


Hummel
Deficare
Ron Haas
Deficare
Foox
Bloemsma Bloemen en fruit
totally in Shape
Amstel Bier
SKSG
Sportmaat