• In het verleden speelden de juniorenteams in de leeftijd van O13 t/m O19 in twee even lange reeksen; de zogenoemde najaars- en voorjaarsreeksen. Hierin troffen de teams elkaar telkens 1 keer. Tijdens het afgelopen seizoen heeft de KNVB een aantal pilots gedraaid om een aantal varianten van fasenvoetbal te testen, vergelijkbaar met de opzet binnen het pupillenvoetbal. Doel van de pilots was om sneller tot gelijkwaardige competities en wedstrijden te komen (wat goed is voor de ontwikkeling van jeugdspelers). Daarnaast beperken we tegelijkertijd de reisafstanden.  Op basis van de ervaringen van deze pilots is besloten het fasevoetbal voor de competities van JO13 t/m JO19 te introduceren voor de hoofdklasse en lager.

  Vanaf het seizoen 2022/’23 bestaat de competitie bij de JO13 t/m JO19 uit 3 fasen:

  1. De 1e fase * bestaat uit 5 bekerwedstrijden. Deze staat tegelijkertijd in het teken van de bekercompetitie * Teams plaatsen zich voor de volgende ronde van de bekercompetitie op basis van de resultaten in deze fase.
  2. Na de herfstvakantie volgt de 2e fase die bestaat uit 7 wedstrijden. Indeling op basis van de resultaten van de 1e fase.
  3. In het voorjaar wordt een herindeling toegepast op basis van de resultaten in de betreffende 2e fase. /competitiefase waarbij de teamindex als extra hulpmiddel zal worden gebruikt. In deze 3e fase worden teams bij elkaar geplaatst in nieuwe poules en hierin treft een team iedere tegenstander éénmaal. De KNVB kan besluiten om na de 2e fase herindelingen toe te passen tussen de hoofdklasse (categorie A) en 1e klasse  (categorie B).

   

  De teamindex

  In 2019 is de KNVB gestart met een project van het gebruik van de teamindex. De KNVB is zeer tevreden met de resultaten tot nu toe en is uitgewezen dat er meetbare vooruitgang is geboekt in het streven om te komen tot meer gelijkwaardige competities. Voor de competities voor het seizoen 2022 / 2023 zal dan ook een volgende stap worden gezet in het gebruik van de teamindex. Voor de JO15, JO19 en JO23 geldt GRC niet kan inschrijven op klasse, maar wordt de indeling geheel gebaseerd op basis van het teamindexcijfer. Dit geldt niet voor de hoofdklasse, daar kan wel op ingeschreven worden. Voor JO13 en JO14 kunnen we de voorkeur aangeven en wordt er vervolgens getoetst op basis van de teamindex.

  'Future rules': pilot seizoen 2022/’23 voor JO13

  JO13 speelt in West I en Noord een pilot met de Future Rules (o.a. intrap en selfpass). Voorafgaand aan het seizoen ontvangen de verenigingen hier meer informatie over.