• (Door Ger van Gelder)

  Ambitieus is de trainer van onder meer GRC Groningen O19 zeker. Voor de competitie kondigde Justin Lulofs (21) aan: ”We gaan voor promotie. Daar hebben we het team voor.” Misschien wat overmoedig na de promotie van het hoogste jeugdelftal van GRC vorig seizoen naar de vierde divisie onder leiding van Jasper Kingma. Zo maar even opnieuw te promoveren is eigenlijk toch te mooi om waar te zijn? Maar ziet: de seizoenstart was veelbelovend met inderdaad uitzicht direct al op de eerste plaats. Tot afgelopen zaterdag. Na een goede serie werd met 2-1 verloren bij FC Burgum dat vorig seizoen ook al in deze vierde divisie speelde. Dat maakte precies het verschil.

  Justin analyseert: ‘’Wij deden het uitstekend voor de rust. Goed in  balbezit, Burgum kon haar fysieke spel niet kwijt. Bij rust was het terecht 1-0 voor ons.” In de tweede helft werd dat even anders. De Friese turbo ging er op en dat neutraliseerde het betere veldspel van GRC.

  “Door dat fysieke spel in een hoog tempo hadden wij moeite met de opbouw en teveel de lange bal moesten spelen. Dat is niet onze kracht. Dat Burgum dan zo’n wedstrijd nog wint, is een verdienste van hun. Voor ons is dit een leerproces en dus werken we daar aan. Maar ik ben ondanks de nederlaag toch trots op de inzet van de jongens en vooral zoals er in de eerste helft is gespeeld. Dat biedt perspectief, we zitten op koers,” verzekert Justin.

  Op ongeveer een derde van de competitie blijkt dat het krachtsverschil klein is in de bovenste helft van de ranglijst. Iedereen kan van iedereen winnen. GRC staat daarbij op een keurige derde plaats.  Als technische staf en team deze ervaringen weet om te zetten in wedstrijd ‘harding’ kan het eigen spel ook rendabel worden tegen meer  fysieke tegenstanders.

  Visie

  Maar dan gaat het dus om de positionering als elftal op de ranglijst. Inzet: zo hoog mogelijk eindigen. Een intense beleving. Want daar spelen verschillende factoren op in die nog moeten worden ervaren.

  In dat proces echter gaat het ook om het beter maken van spelers individueel. Want uiteindelijk is Onder 19 toch ook de voeding van de seniorentop die we graag zoveel mogelijk ‘eigen’ willen houden op een zo hoog mogelijk niveau. Dat zal ook niet voor iedereen weggelegd zijn bij GRC in de eerste klasse ‘weekendvoetbal’. Dat wordt dit seizoen al een hele klus.

  Wat is de visie van Justin? “Ja, natuurlijk. Daar moeten we op inzetten als onderdeel van het hele jeugdbeleid. Daarin gaat het om meer, maar je hebt het technisch toch ook over prestatievoetbal te beginnen bij Onder 15, maar in elk geval Onder 17 en Onder 19. Dat beleven die jongens ook zo. In de club is daar niet altijd zo over gedacht, maar ik merk dat daar nu toch beweging in komt. Daar zal ik vanuit mijn functie zeker op aandringen en aan meewerken.”

  Functie

  Dat is mooi, maar wat is die functie dan? Daarover hebben we het op de woensdag voorafgaande aan de wedstrijd tegen FC Burgum. Nou, heel wat, alleen op die woensdagmiddag al. Justin: “GRC is best goed bezig met de jonge leeftijdsgroepen in de jeugdafdeling. Als Hoofd Jeugd Opleiding coördineer ik Onder 7 tot en met Onder 13. Die worden getraind op woensdag- en vrijdagmiddag door ouders en ook oudere junioren. We bespreken de trainingsschema’s die ik dan zoveel mogelijk volg om ze te kunnen beoordelen. We doen dus niet zomaar wat, zoals je vaak hoort bij andere clubs.”

  Dat ouders een groepje willen trainen, lijkt plausibel, maar oudere junioren? “Jazeker, dat zijn er best veel, zijn enthousiast en leergierig. Heel mooi en is ook goed voor hun persoonlijke ontwikkeling.”

  Dat zegt dan een jongeman van 21 jaar! Maar van jongs af aan wel een voetbaldier en ook nog een rasechte GRC’er. Hij liep al ruim 10 jaar geleden met vader Bas op het sportpark rond, altijd met een bal bij zich. De genen kreeg hij mee van vader Bas, ook zo’n voetbaldier en  rechtgeaard rood-wit.

  Justin doorliep als speler alle jeugdafdelingen, meestal in de selecties en speelt nu in het tweede elftal. “Ik voelde al snel dat het grote voetbal niet voor mij is weggelegd en meer gevoel had voor leiding geven, vooral als trainer. Op het Alpha-college haalde ik al MBO 4 Sport en Bewegen. Ik kan best een potje voetballen, hoor. Maar je hoeft toch geen international te zijn om iets te bereiken als trainer?”

  GRC-voorzitter Will Panman herkende enkele jaren geleden al de ontkiemende trainerskwaliteiten van Justin en hij werd snel aangesteld als trainer van  verschillende juniorenteams. En passant haalde hij ook het brevet UEFA-C en is nu bezig met  UEFA-B.

  Management

  Justin ervaart inmiddels ook dat het om meer gaat dan alleen maar trainingsmethodiek en wedstrijdstrategie. Management! Het gesprek onder de trap in het clubgebouw wordt herhaaldelijk onderbroken door trainers, spelertjes en ouders met vragen over het veld, de verlichting, het materiaal en meer van dat. Justin kan iedereen bedienen, De trainers zijn gestoken in nieuwe fraaie, rode winterjassen. Maar op één jas ontbreekt de  aanduiding ‘trainer’, zo werd met enige teleurstelling gemeld. Waarvan acte, want daar heeft  ook Justin op dat moment geen oplossing voor.  

  Wordt dit niet teveel allemaal? Hoofd Jeugd  Opleiding is toch vooral een technische functie? “Ja, eigenlijk wel. Je kunt niet alles tegelijk. En ik moet het nu ook nog alleen verder doen, want David van Jaarsveld is er mee gestopt. Maar ik ervaar nu ook dat er veel meer komt kijken om de voetbalzaken goed te laten verlopen. Dat is toch ook mooi.”

  Ambitie

  Een drukke GRC-agenda. Daarnaast ook nog twee dagen per week werken bij Jumbo aan de Wilhelminakade. Want van alleen GRC kan het ook niet, zogezegd. Lukt dat wel allemaal? “Jawel, want voetbal is nou eenmaal mijn ambitie. Met alles wat daarbij komt kijken.”

  Hoe ziet hij dan zijn toekomst? “Ik denk dit jaar dus UEFA-B te halen met Gerard Zeeman als begeleider. Drie keer een hele dag naar Zeist. Dat zijn kostbare opleidingen, waarbij GRC ook heeft geholpen. De afspraak is dat ik drie jaar aan GRC verbonden blijf. Die tijd heb ik ook wel nodig om de volgende stap te kunnen maken. Ik ben nog maar 21 jaar, toch? Dus zelf veel ervaring opdoen en meteen het peil van het jeugdvoetbal verbeteren van de club waar ook een positiever sfeer heerst.”

  Wat is die volgende stap? “UEFA-A is het persoonlijke doel. Daarmee kun je op alle niveaus in het amateurvoetbal terecht. Daar kan ik de komende jaren bij GRC een goede basis voor leggen. Dat dus eerst maar eens.”

  Einde gesprek, want Justin Lulofs moet trainen. Hij loopt altijd al rond in trainingskleding, dus hoeft zich niet meer om te kleden. Trainen? “Ja, Onder 17 3, want dat heeft  nog geen trainer. Vinden die jongens heel mooi. Ik ook.”

  Ja, dan ben je een positieve spil van de jeugdafdeling GRC Groningen.

 • Foto: JUSTIN LULOFS