Het vorige jeugdbeleidsplan dateert alweer uit 2015. Sindsdien is er veel veranderd in het voetbal en bij GRC. Daarom hebben de Technische Commissie en de Jeugdcommissie het initiatief genomen een nieuw jeugdbeleidsplan te ontwikkelen voor de periode 2023 tot en met 2027.
Dit document begint met de uitgangspunten en de visie van GRC ten aanzien van de ontwikkeling van de jeugdafdeling en daarmee van GRC zelf. Deze uitgangspunten en doelstellingen zijn gebaseerd op de huidige stand van zaken en ontwikkelingen in het jeugdvoetbalen de visie van betrokkenen vanuit de Technische commissie en de Jeugdcommissie.
Disclaimer:
Voor het technische beleid: bij onduidelijkheden of andere voorkomende gevallen beslissen de jeugdcommissie en de technische commissie.
Opgesteld door:
Jeugdcommissie GRC Groningen
Technische Commissie GRC Groningen,
Eindredactie Bert van Putten
GRC Groningen (GVV`Royal`Combinatie Groningen) is een van de oudste voetbalclubs van Groningen met een koninklijke onderscheiding en wil deze historie verankeren in haar huidige en toekomstige identiteit. Het jeugdbeleidsplan maakt daar een essentieel onderdeel van uit: de jeugd bepaalt de toekomst van de club. GRC is de eerste clubkeuze voor liefhebbers van voetbal woonachtig in het zuidelijk deel van de stad Groningen in en rondom de wijken Corpus den Hoorn, Hoornse Meer, Piccardthof en Ter Borch. GRC profileert zich nadrukkelijk met haar moderne faciliteiten en identiteit. De diversiteit in achtergrond van de leden is terug te zien in de samenstelling van teams en in de verschillende commissies en besturen.
De basis voor het jeugdbeleidsplan van GRC Groningen is een aantal uitgangspunten. Deze uitgangspunten vormen het kader voor het plan en ontwikkelingen rondom de jeugd worden getoetst aan deze uitgangspunten.
1. Goede sfeer, plezier en voetballen staat centraal voor GRC en voor de (jeugd)leden van GRC.
GRC is een sociale en inclusieve voetbalclub waar voetbalplezier en ontwikkeling hoog in het vaandel staat: iedereen is welkom bij de club en we willen graag dat (jeugd)leden en ouders zich thuis voelen bij GRC. Daarbij geldt in de jeugd dat prestatie niet het hoofddoel is. Dit betekent niet dat we geen ambitie hebben, maar dat we ernaar streven dat elke voetballer zich op het eigen niveau kan ontwikkelen en plezier beleeft in het voetbal. We gaan met elkaar om volgens de gedragsregels die GRC heeft vastgesteld. Deze zijn te vinden op Gedragsregels | GRC Groningen. Daarnaast wil GRC een inclusieve vereniging zijn. Dit betekent dat elk lid ongeacht geloof, afkomst of geaardheid welkom is en zich welkom voelt bij GRC.
2. We streven naar teams waarbij de voetballers die van hetzelfde niveau zijn bij elkaar in 1 team komen en zo op hun eigen niveau uitgedaagd worden. Voetballers spelen en ontwikkelen zich in een team waarbij de spelers dus van zoveel mogelijk gelijk niveau zijn. Alle spelers hebben in principe evenveel recht op speeltijd.
Een evenwichtig samengesteld team komt dan in een gelijkwaardige competitie, zodat er wedstrijden gewonnen en verloren kunnen worden. De teamindex van de KNVB is hierin leidend voor in welke klasse een team uitkomt. Door wedstrijden op een passend niveau te spelen kunnen spelers en het team zich verder ontwikkelen. De ambitie is, op welk niveau een team ook speelt, altijd het beste uit het team te halen, en ervoor te zorgen dat spelers met plezier naar de trainingen en wedstrijden gaan.
Dit geldt wel binnen de beperkingen in de aantallen die er zijn per leeftijdscategorie. Met de indeling op leeftijdscategorie wordt het soms lastiger de teams in te delen met spelers die ongeveer even goed kunnen voetballen. Daar hebben wij als GRC, net als andere clubs mee te maken. Zijn er in één leeftijdsgroep bijvoorbeeld slechts genoeg spelers voor 1 team, dan geldt dat elke speler van dat team in principe over het seizoen heen evenveel voetbalt. De ambitie is ook in een dergelijk geval altijd om het beste uit het team te halen, dat spelers zich ontwikkelen en dat spelers met plezier naar de trainingen en wedstrijden gaan.
Zoals gezegd, krijgen alle spelers in principe evenveel speeltijd over het jaar heen. Er kunnen uitzonderingen hierop zijn. Zo kan de inzet van spelers en de mate waarin men zich aan regels houdt ook van invloed zijn op de speeltijd.
3. Een leven lang lid van GRC
We willen zoveel mogelijk doorstroom van de jeugd naar de senioren. We geloven erin dat als we in de jeugd zorgen voor clubbinding, spelers lid blijven van GRC. Daarvoor moeten we een aantrekkelijke club zijn voor alle leeftijdscategorieën. Dat betekent dat men een heel leven lang kan voetballen bij GRC: van jeugd naar senioren, 35+, 45+ en all stars voetbal.
In de periode 2023 – 2027 streven we de volgende doelstellingen na.
Jeugdspelers dienen zich binnen GRC zo goed mogelijk te ontwikkelen, passend bij het niveau van ieder kind.
Door het seizoen heen wordt er volgens bepaalde standaarden getraind op basis van een uniforme trainingsmethode. Elk team krijgt een vergelijkbaar trainingsaanbod, afhankelijk van leeftijd en niveau. Alle jeugdteams vanaf de O8 krijgen daarbij de mogelijkheid om 2 keer per week te trainen. De verdere uitwerking is terug te vinden in het Technisch voetbalplan.
Streven naar meidenvoetbal
We willen meidenvoetbal gaan realiseren in de komende jaren. Samen met Velocitas zetten we de eerste stappen zodat we in 2025 volwaardige meidenteams hebben vanaf de leeftijd O14/O15. Dit past bij het streven leden zo lang mogelijk te binden aan GRC. In de doorstroom willen we ook voor de senioren een vrouwenteam op gaan zetten.
Opbouw van de teams vanuit de piramide
Voor een goede opbouw van de jeugdopleiding is het noodzakelijk een duidelijke piramide te hebben in de opbouw. Om de indeling op het juiste niveau voor spelers waar te kunnen maken en uit te gaan van minimaal 2 teams O19 streven we naar de volgende opbouw in het aantal teams:
Leeftijd |
Aantal teams (spelers) |
O19 |
JO19: 2 (32) + MO20 (15) |
O17 |
JO17 3 (48) + MO17(15) |
O15 |
2 (32) |
O14 |
2 (32) |
O13 |
3 (45) |
O12 |
4 (40) |
O11 |
4 (42) |
O10 |
5 (42) |
O9 |
5 (40) |
O8 |
5 (40) |
O7 |
50 spelers |
Totaal |
473 |
We streven dus naar een jeugdopleiding van ruim 470 spelers inclusief 2 meidenteams. Op dat moment kunnen we door de hele jeugd heen teams samenstellen waarin elke voetballer zich op zijn of haar niveau kan ontwikkelen. De hoeveelheid teams is wel een uitdaging qua ruimte op het sportpark.
De O7 is de basis
Voor de O7 formuleren we een eigen doelstelling, omdat dit een bijzondere categorie is. Ouders en kinderen maken voor het eerst kennis met voetbal als sport en kennen wellicht niet het reilen en zeilen op een voetbalclub. Voor de spelers streven we naar betrouwbare trainingen, die leuk en speels zijn ingericht op deze leeftijdscategorie.
Daarnaast verwachten we van ouders een actieve participatie bij de trainingen. We verwachten van ze dat ze actief worden binnen de club of dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de trainingen. Juist bij deze leeftijdsgroep is er veel ondersteuning nodig vanuit ouders. Indien mogelijk levert GRC ook (vaak wat jongere) jeugdtrainers. Maar de O7 is voor hen soms een lastige leeftijdsgroep. Ondersteuning van ouders blijft altijd noodzakelijk.
Het instroombeleid
Bij het instroombeleid gaat het om leden die van onder in de piramide lid worden als nieuw lid, maar ook om (zij-)instroom: jeugdleden die van een andere club komen en zich aanmelden bij GRC. Bij een tijdige aanmelding kan de speler meegenomen worden in de teamindelingsprocedure. Na 15 juni (overschrijvingsdatum KNVB) is er geen garantie dat een speler in een team komt. We doen wel ons uiterste best om alle nieuwe leden de mogelijkheid te bieden om aan te sluiten als trainingslid en indien mogelijk in te delen bij een passend team. Het kan helaas voorkomen dat er geen mogelijkheden meer zijn om mee te trainen of dat er een plek is in een team. Op dat moment komt de speler op de wachtlijst. Dit is een beslissing van de club (Jeugdcommissie).
We verwachten van alle ouders dat ze participeren: als vrijwilliger, in het team etc. Bij de aanmelding krijgen de ouders de keuze hoe ze willen participeren. Het maakt hierbij niet uit in welke leeftijdscategorie de speler instroomt.
Scheidsrechters / spelbegeleiders
Bij de jeugdteams tot O12 zijn er spelleiders. De spelleider wordt door de teams zelf geleverd. Voor de teams O13-O19 dient er bij thuiswedstrijden een scheidsrechter te worden geleverd en bij elke wedstijd een grensrechter. GRC heeft te weinig verenigingsscheidsrechters, daarom is een actieve rol van ouders tijdens de wedstrijden noodzakelijk: om te fluiten en ook om te vlaggen. Daarnaast willen we jeugdspelers gaan opleiden tot scheidsrechter.
Zoveel mogelijk trainers komen uit de club
Trainers worden aangesteld door de technische commissie. We streven naar zoveel mogelijk trainers uit de club zelf. Dit kunnen jeugdspelers zijn, maar ook ouders.
Belangrijk voor trainers is dat ze de normen en waarden van GRC uitdragen: daarbij gaat het om inclusiviteit en de gedragsregels van GRC. Ook de aanvullende afspraken die vanuit het technisch beleid worden gemaakt, vallen hieronder.
GRC wil werken met enthousiaste, loyale trainers die zich houden aan de trainingsopzet van GRC. Trainers werken met plezier met het team en laten de spelers ontwikkelen ongeacht het niveau en de kwaliteit van het team. Elk team krijgt op deze manier dezelfde trainingen aangeboden.
Keepersbeleid
In de jongere teams tot het moment dat ze op een groot veld gaan spelen (in de O13) is er in principe geen vaste keeper en wordt er gerouleerd. We vinden het belangrijk dat jonge leden aan alle aspecten van het spel kunnen proeven en het is belangrijk dat onze toekomstige keepers ook hun voetbalvaardigheden ontwikkelen. Het kan wel zijn dat spelers een voorkeur krijgen voor keepen op jonge leeftijd en zich daar verder in willen ontwikkelen. Daar willen wij ze wel de ruimte voor bieden naast de reguliere training. Vanaf de O9 kunnen keepers zich aanmelden voor de keeperstraining. De keeperstraining duurt indien mogelijk 1 uur per leeftijdsgroep, waarbij er een onderscheid is tussen de onderbouw en de bovenbouw.
Vanaf het moment dat een team op een heel veld gaat voetballen gaan we uit van 1 keeper per team. Het is van belang hier tijdig op te anticiperen in de seizoenen (O11/O12) voorafgaande aan de stap naar heel veld (O13).
Een financieel gezonde jeugdopleiding met hulp van sponsors
GRC moedigt de sponsoring van de jeugdopleiding aan. Sponsoring is financieel belangrijk, maar vergroot ook de uitstraling en eenheid van teams bij GRC. Bij voorkeur wordt de jeugdopleiding als geheel gesteund, maar sponsoring van individuele teams kan ook. Met de inkomsten worden algemene zaken voor de jeugd bekostigd, dan wel gesteund, bijvoorbeeld voetbalkamp, Sinterklaas, extra trainingsmateriaal etc. Voor de sponsoring zijn regels opgesteld. Op de website van GRC staat hierover de laatste informatie.
We streven naar een duidelijke procedure rond de teamindeling. Op voorhand is duidelijk hoe de procedure loopt, wat spelers en ouders kunnen verwachten, wanneer welke communicatie plaatsvindt en wie waar verantwoordelijk voor is. Hierbij baseren we ons op de ervaringen van de laatste jaren, de veranderingen in het voetbal die door de KNVB zijn doorgevoerd (denk aan het niet meer bijhouden van de competitiestanden tot en met de O10, een competitie in verschillende fasen per jaar) en natuurlijk de uitgangspunten van dit jeugdbeleidsplan.
Taakverdeling en rollen
De taakverdeling en rollen in het proces zijn als volgt:
Uitgangspunten teamindelingsbeleid
De uitgangspunten van de teamindeling zijn:
Ook kan er dispensatie wordt verleend. Als er dispensatie wordt verleend, is dat in overleg met de speler en de ouders en geldt dat voor één seizoen. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend: elk jaar bekijken we opnieuw de teamindeling op basis van geboortejaar.
Procedure teamindeling
Voor de teamindeling geldt de volgende procedure:
De eerste stap is een inventarisatie maken van hoeveel teams per leeftijdscategorie er volgend seizoen zijn.
Trainingen gedurende de periode einde competitie en einde seizoen
Na de laatste competitieronde trainen de spelers nog in de oude teams. Na het bekendmaken van de teamindeling wordt er getraind in de nieuwe teams. Hierbij is het uitgangspunt dat elk nieuw team ook training krijgt. Mocht er in een leeftijdscategorie geen trainer voor een bepaald team zijn, dan traint dit team mee met de andere teams in de leeftijdscategorie. Dit wordt gedaan tot aan het einde van de trainingen voor de zomervakantie. Alle teams en alle spelers krijgen hiermee altijd training. Hiermee willen we voorkomen dat de hoogste teams wel training krijgen en de lagere teams niet.
Let op: de weken tussen het bekend maken van de teamindeling en de afloop van de competitie kunnen nog gebruikt worden om nieuwe spelers in te passen of om de laatste twijfels weg te nemen. Deze periode is geen selectietraining!
Gedurende het seizoen
Gedurende het seizoen voeren we alleen wijzigingen door met goedvinden van speler zelf, leiders en trainers van het eigen team en het andere team. De wijzigingen vinden plaats na fase 2 van de competitie.
Het vorige jeugdbeleidsplan dateert alweer uit 2015. Sindsdien is er veel veranderd in het voetbal en bij GRC. Daarom hebben de Technische Commissie en de Jeugdcommissie het initiatief genomen een nieuw jeugdbeleidsplan te ontwikkelen voor de periode 2023 tot en met 2027.
Dit document begint met de uitgangspunten en de visie van GRC ten aanzien van de ontwikkeling van de jeugdafdeling en daarmee van GRC zelf. Deze uitgangspunten en doelstellingen zijn gebaseerd op de huidige stand van zaken en ontwikkelingen in het jeugdvoetbalen de visie van betrokkenen vanuit de Technische commissie en de Jeugdcommissie.
Disclaimer:
Voor het technische beleid: bij onduidelijkheden of andere voorkomende gevallen beslissen de jeugdcommissie en de technische commissie.
Opgesteld door:
Jeugdcommissie GRC Groningen
Technische Commissie GRC Groningen,
Eindredactie Bert van Putten
GRC Groningen (GVV`Royal`Combinatie Groningen) is een van de oudste voetbalclubs van Groningen met een koninklijke onderscheiding en wil deze historie verankeren in haar huidige en toekomstige identiteit. Het jeugdbeleidsplan maakt daar een essentieel onderdeel van uit: de jeugd bepaalt de toekomst van de club. GRC is de eerste clubkeuze voor liefhebbers van voetbal woonachtig in het zuidelijk deel van de stad Groningen in en rondom de wijken Corpus den Hoorn, Hoornse Meer, Piccardthof en Ter Borch. GRC profileert zich nadrukkelijk met haar moderne faciliteiten en identiteit. De diversiteit in achtergrond van de leden is terug te zien in de samenstelling van teams en in de verschillende commissies en besturen.
De basis voor het jeugdbeleidsplan van GRC Groningen is een aantal uitgangspunten. Deze uitgangspunten vormen het kader voor het plan en ontwikkelingen rondom de jeugd worden getoetst aan deze uitgangspunten.
1. Goede sfeer, plezier en voetballen staat centraal voor GRC en voor de (jeugd)leden van GRC.
GRC is een sociale en inclusieve voetbalclub waar voetbalplezier en ontwikkeling hoog in het vaandel staat: iedereen is welkom bij de club en we willen graag dat (jeugd)leden en ouders zich thuis voelen bij GRC. Daarbij geldt in de jeugd dat prestatie niet het hoofddoel is. Dit betekent niet dat we geen ambitie hebben, maar dat we ernaar streven dat elke voetballer zich op het eigen niveau kan ontwikkelen en plezier beleeft in het voetbal. We gaan met elkaar om volgens de gedragsregels die GRC heeft vastgesteld. Deze zijn te vinden op Gedragsregels | GRC Groningen. Daarnaast wil GRC een inclusieve vereniging zijn. Dit betekent dat elk lid ongeacht geloof, afkomst of geaardheid welkom is en zich welkom voelt bij GRC.
2. We streven naar teams waarbij de voetballers die van hetzelfde niveau zijn bij elkaar in 1 team komen en zo op hun eigen niveau uitgedaagd worden. Voetballers spelen en ontwikkelen zich in een team waarbij de spelers dus van zoveel mogelijk gelijk niveau zijn. Alle spelers hebben in principe evenveel recht op speeltijd.
Een evenwichtig samengesteld team komt dan in een gelijkwaardige competitie, zodat er wedstrijden gewonnen en verloren kunnen worden. De teamindex van de KNVB is hierin leidend voor in welke klasse een team uitkomt. Door wedstrijden op een passend niveau te spelen kunnen spelers en het team zich verder ontwikkelen. De ambitie is, op welk niveau een team ook speelt, altijd het beste uit het team te halen, en ervoor te zorgen dat spelers met plezier naar de trainingen en wedstrijden gaan.
Dit geldt wel binnen de beperkingen in de aantallen die er zijn per leeftijdscategorie. Met de indeling op leeftijdscategorie wordt het soms lastiger de teams in te delen met spelers die ongeveer even goed kunnen voetballen. Daar hebben wij als GRC, net als andere clubs mee te maken. Zijn er in één leeftijdsgroep bijvoorbeeld slechts genoeg spelers voor 1 team, dan geldt dat elke speler van dat team in principe over het seizoen heen evenveel voetbalt. De ambitie is ook in een dergelijk geval altijd om het beste uit het team te halen, dat spelers zich ontwikkelen en dat spelers met plezier naar de trainingen en wedstrijden gaan.
Zoals gezegd, krijgen alle spelers in principe evenveel speeltijd over het jaar heen. Er kunnen uitzonderingen hierop zijn. Zo kan de inzet van spelers en de mate waarin men zich aan regels houdt ook van invloed zijn op de speeltijd.
3. Een leven lang lid van GRC
We willen zoveel mogelijk doorstroom van de jeugd naar de senioren. We geloven erin dat als we in de jeugd zorgen voor clubbinding, spelers lid blijven van GRC. Daarvoor moeten we een aantrekkelijke club zijn voor alle leeftijdscategorieën. Dat betekent dat men een heel leven lang kan voetballen bij GRC: van jeugd naar senioren, 35+, 45+ en all stars voetbal.
In de periode 2023 – 2027 streven we de volgende doelstellingen na.
Jeugdspelers dienen zich binnen GRC zo goed mogelijk te ontwikkelen, passend bij het niveau van ieder kind.
Door het seizoen heen wordt er volgens bepaalde standaarden getraind op basis van een uniforme trainingsmethode. Elk team krijgt een vergelijkbaar trainingsaanbod, afhankelijk van leeftijd en niveau. Alle jeugdteams vanaf de O8 krijgen daarbij de mogelijkheid om 2 keer per week te trainen. De verdere uitwerking is terug te vinden in het Technisch voetbalplan.
Streven naar meidenvoetbal
We willen meidenvoetbal gaan realiseren in de komende jaren. Samen met Velocitas zetten we de eerste stappen zodat we in 2025 volwaardige meidenteams hebben vanaf de leeftijd O14/O15. Dit past bij het streven leden zo lang mogelijk te binden aan GRC. In de doorstroom willen we ook voor de senioren een vrouwenteam op gaan zetten.
Opbouw van de teams vanuit de piramide
Voor een goede opbouw van de jeugdopleiding is het noodzakelijk een duidelijke piramide te hebben in de opbouw. Om de indeling op het juiste niveau voor spelers waar te kunnen maken en uit te gaan van minimaal 2 teams O19 streven we naar de volgende opbouw in het aantal teams:
Leeftijd | Aantal teams (spelers) |
O19 | JO19: 2 (32) + MO20 (15) |
O17 | JO17 3 (48) + MO17(15) |
O15 | 2 (32) |
O14 | 2 (32) |
O13 | 3 (45) |
O12 | 4 (40) |
O11 | 4 (42) |
O10 | 5 (42) |
O9 | 5 (40) |
O8 | 5 (40) |
O7 | 50 spelers |
Totaal | 473 |
We streven dus naar een jeugdopleiding van ruim 470 spelers inclusief 2 meidenteams. Op dat moment kunnen we door de hele jeugd heen teams samenstellen waarin elke voetballer zich op zijn of haar niveau kan ontwikkelen. De hoeveelheid teams is wel een uitdaging qua ruimte op het sportpark.
De O7 is de basis
Voor de O7 formuleren we een eigen doelstelling, omdat dit een bijzondere categorie is. Ouders en kinderen maken voor het eerst kennis met voetbal als sport en kennen wellicht niet het reilen en zeilen op een voetbalclub. Voor de spelers streven we naar betrouwbare trainingen, die leuk en speels zijn ingericht op deze leeftijdscategorie.
Daarnaast verwachten we van ouders een actieve participatie bij de trainingen. We verwachten van ze dat ze actief worden binnen de club of dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de trainingen. Juist bij deze leeftijdsgroep is er veel ondersteuning nodig vanuit ouders. Indien mogelijk levert GRC ook (vaak wat jongere) jeugdtrainers. Maar de O7 is voor hen soms een lastige leeftijdsgroep. Ondersteuning van ouders blijft altijd noodzakelijk.
Het instroombeleid
Bij het instroombeleid gaat het om leden die van onder in de piramide lid worden als nieuw lid, maar ook om (zij-)instroom: jeugdleden die van een andere club komen en zich aanmelden bij GRC. Bij een tijdige aanmelding kan de speler meegenomen worden in de teamindelingsprocedure. Na 15 juni (overschrijvingsdatum KNVB) is er geen garantie dat een speler in een team komt. We doen wel ons uiterste best om alle nieuwe leden de mogelijkheid te bieden om aan te sluiten als trainingslid en indien mogelijk in te delen bij een passend team. Het kan helaas voorkomen dat er geen mogelijkheden meer zijn om mee te trainen of dat er een plek is in een team. Op dat moment komt de speler op de wachtlijst. Dit is een beslissing van de club (Jeugdcommissie).
We verwachten van alle ouders dat ze participeren: als vrijwilliger, in het team etc. Bij de aanmelding krijgen de ouders de keuze hoe ze willen participeren. Het maakt hierbij niet uit in welke leeftijdscategorie de speler instroomt.
Scheidsrechters / spelbegeleiders
Bij de jeugdteams tot O12 zijn er spelleiders. De spelleider wordt door de teams zelf geleverd. Voor de teams O13-O19 dient er bij thuiswedstrijden een scheidsrechter te worden geleverd en bij elke wedstijd een grensrechter. GRC heeft te weinig verenigingsscheidsrechters, daarom is een actieve rol van ouders tijdens de wedstrijden noodzakelijk: om te fluiten en ook om te vlaggen. Daarnaast willen we jeugdspelers gaan opleiden tot scheidsrechter.
Zoveel mogelijk trainers komen uit de club
Trainers worden aangesteld door de technische commissie. We streven naar zoveel mogelijk trainers uit de club zelf. Dit kunnen jeugdspelers zijn, maar ook ouders.
Belangrijk voor trainers is dat ze de normen en waarden van GRC uitdragen: daarbij gaat het om inclusiviteit en de gedragsregels van GRC. Ook de aanvullende afspraken die vanuit het technisch beleid worden gemaakt, vallen hieronder.
GRC wil werken met enthousiaste, loyale trainers die zich houden aan de trainingsopzet van GRC. Trainers werken met plezier met het team en laten de spelers ontwikkelen ongeacht het niveau en de kwaliteit van het team. Elk team krijgt op deze manier dezelfde trainingen aangeboden.
Keepersbeleid
In de jongere teams tot het moment dat ze op een groot veld gaan spelen (in de O13) is er in principe geen vaste keeper en wordt er gerouleerd. We vinden het belangrijk dat jonge leden aan alle aspecten van het spel kunnen proeven en het is belangrijk dat onze toekomstige keepers ook hun voetbalvaardigheden ontwikkelen. Het kan wel zijn dat spelers een voorkeur krijgen voor keepen op jonge leeftijd en zich daar verder in willen ontwikkelen. Daar willen wij ze wel de ruimte voor bieden naast de reguliere training. Vanaf de O9 kunnen keepers zich aanmelden voor de keeperstraining. De keeperstraining duurt indien mogelijk 1 uur per leeftijdsgroep, waarbij er een onderscheid is tussen de onderbouw en de bovenbouw.
Vanaf het moment dat een team op een heel veld gaat voetballen gaan we uit van 1 keeper per team. Het is van belang hier tijdig op te anticiperen in de seizoenen (O11/O12) voorafgaande aan de stap naar heel veld (O13).
Een financieel gezonde jeugdopleiding met hulp van sponsors
GRC moedigt de sponsoring van de jeugdopleiding aan. Sponsoring is financieel belangrijk, maar vergroot ook de uitstraling en eenheid van teams bij GRC. Bij voorkeur wordt de jeugdopleiding als geheel gesteund, maar sponsoring van individuele teams kan ook. Met de inkomsten worden algemene zaken voor de jeugd bekostigd, dan wel gesteund, bijvoorbeeld voetbalkamp, Sinterklaas, extra trainingsmateriaal etc. Voor de sponsoring zijn regels opgesteld. Op de website van GRC staat hierover de laatste informatie.
We streven naar een duidelijke procedure rond de teamindeling. Op voorhand is duidelijk hoe de procedure loopt, wat spelers en ouders kunnen verwachten, wanneer welke communicatie plaatsvindt en wie waar verantwoordelijk voor is. Hierbij baseren we ons op de ervaringen van de laatste jaren, de veranderingen in het voetbal die door de KNVB zijn doorgevoerd (denk aan het niet meer bijhouden van de competitiestanden tot en met de O10, een competitie in verschillende fasen per jaar) en natuurlijk de uitgangspunten van dit jeugdbeleidsplan.
Taakverdeling en rollen
De taakverdeling en rollen in het proces zijn als volgt:
Uitgangspunten teamindelingsbeleid
De uitgangspunten van de teamindeling zijn:
Ook kan er dispensatie wordt verleend. Als er dispensatie wordt verleend, is dat in overleg met de speler en de ouders en geldt dat voor één seizoen. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend: elk jaar bekijken we opnieuw de teamindeling op basis van geboortejaar.
Procedure teamindeling
Voor de teamindeling geldt de volgende procedure:
De eerste stap is een inventarisatie maken van hoeveel teams per leeftijdscategorie er volgend seizoen zijn.
Trainingen gedurende de periode einde competitie en einde seizoen
Na de laatste competitieronde trainen de spelers nog in de oude teams. Na het bekendmaken van de teamindeling wordt er getraind in de nieuwe teams. Hierbij is het uitgangspunt dat elk nieuw team ook training krijgt. Mocht er in een leeftijdscategorie geen trainer voor een bepaald team zijn, dan traint dit team mee met de andere teams in de leeftijdscategorie. Dit wordt gedaan tot aan het einde van de trainingen voor de zomervakantie. Alle teams en alle spelers krijgen hiermee altijd training. Hiermee willen we voorkomen dat de hoogste teams wel training krijgen en de lagere teams niet.
Let op: de weken tussen het bekend maken van de teamindeling en de afloop van de competitie kunnen nog gebruikt worden om nieuwe spelers in te passen of om de laatste twijfels weg te nemen. Deze periode is geen selectietraining!
Gedurende het seizoen
Gedurende het seizoen voeren we alleen wijzigingen door met goedvinden van speler zelf, leiders en trainers van het eigen team en het andere team. De wijzigingen vinden plaats na fase 2 van de competitie.