• (Door Ger van Gelder)

    Een degelijke middenvelder in het eerste elftal van GRC in de zestiger jaren. Toen nog op de aloude velden A en B in het Stadspark. Wat hem kenmerkte was zijn wedstrijddiscipline waarmee hij als aanvoerder het elftal meetrok. Met altijd dat doekje in de achterzak van de wedstrijdbroek. Want hij werkte zich altijd in het zweet. Zo herinneren we ons Sjoert Giezen als speler en Lid van Verdienste. Hij overleed op de leeftijd van 87 jaar  op 7 februari in Eelde. De uitvaart van Sjoert was maandag 13 februari in besloten kring. Namens GRC brachten Jan Top, Willem Oosterveen en Ger van Gelder eerder al de persoonlijke condoleances over aan zijn vrouw Hennie, kinderen en familie.

    In die zestiger jaren in het Stadspark was GRC  een degelijke tweede klasser onder voorzitter Koos de Jong. Met als trainers onder anderen Flip Drost en Bram van der Hoeven. Met naast Sjoert Giezen in die tijd bekende spelers als Kor Visser, Enno Noordhof,  Sikke Buiter, Johan Nuver, Harrie Meyboom, Sabu Postma, Eddie Stadman.

    Eind zestiger jaren viel Sjoert het spelen in het eerste elftal te zwaar, ook omdat hij het steeds drukker kreeg met zijn bouwbedrijf. Maar bleef als speler de club heel lang trouw in GRC 2, 3, 5 en speelde daarin zelfs ook nog met zoon Peter.  In 1979-’80 in GRC 3 bijvoorbeeld met onder anderen Willem Oosterveen, Jan Top, Bert Dost, Rinke Mulder Henk Visscher, Hans Hazenberg, Rob Talens, Wiebe Douma. Op zijn 56ste vond Sjoert het in 1993 uiteindelijk welletjes en zette met een heuse afscheidswedstrijd een punt achter het wedstrijdvoetbal. Als aanvoerder. Natuurlijk.

    Als bouwondernemer was Sjoert als sponsor met verschillende hand- en spandiensten ook ondersteunend voor GRC. Zoals in 1973 bij de bouw van het eerste clubhuis van GRC op sportpark Corpus den Hoorn en later van twee degelijke, verdiepte dugouts langs het hoofdveld. Tenslotte maakte hij als lid van de Club van Honderd het jubileum van GRC Groningen mogelijk in 2002. Sjoert woonde daarvan verschillende activiteiten bij.

  • Op de foto: Sjoert Giezen bleef ook in zijn nadagen karakteristiek in duel om de bal.