• IN MEMORIAM

  Rudi Heres, maatschappelijk betrokken, zeker bij GRC

  De jeugdtrainer van GRC die met zijn C1-elftal nota bene het ‘grote’ Ajax C1 versloeg.  Augustus 1968. Stadion De Meer. Een voorwedstrijd bij Ajax-NAC.

  Rudi Heres. Apetrots was hij die zondag in augustus 1968: op zijn spelertjes, de vele meegereisde ouders, zijn club GRC uit Groningen en nou ja, ook een beetje op zichzelf. En zeker trots op zijn vrouw Dineke, want die moest het allemaal ook maar leuk vinden natuurlijk, Rudi’s betrokkenheid bij zijn club GRC in de jaren ’60 en ’70.

  Die prachtige belevenis is nu echt geschiedenis. Rudi Heres was al twee jaar ernstig ziek, maar de laatste maanden traden enkele zware  complicaties op die het proces erg versnelden. Rudi Heres  overleed op 6 mei op 74-jarige leeftijd. “Maar hij was toch nog heel dankbaar dat hem nog  twee jaar gegund waren,” laat Dineke weten.

  Rudi Heres en GRC. Hij begon er niet eens als jeugdspeler, maar kwam over van Be Quick.  Want GRC sprak hem toch meer aan als sterk opkomende club in die decennia in de nieuwbouwwijken Corpus den Hoorn en De Wijert. Niet meer dan twee veldjes aan de Leonard Springerlaan met een uitwijk  aar de velden op de Drafbaan. Pas in 1967 een echte kantine.

  Rudi zag de potentie van GRC. Verspreidde GRC-promo folders in de zuidelijke wijken,  Werd jeugdtrainer- en leider van dat prachtige team dat van Ajax won en bleef dat enkele jaren. Een gebruikelijke combinatie in die tijd. En in wedstrijden tegen Be Quick was het altijd raak. Ik weet nog GRC B1 – Be Quick B1 plm. 1970, zeker 400 toeschouwers in het Stadspark. In beide teams spelers die later naar het betaalde voetbal gingen. Alles en iedereen op het scherp van de snede, zowel binnen als buiten de lijnen. Als scheidrechter zou je er nu zo Bjorn Kuipers op zetten. Maar toen kon ik me er als GRC-scheidsrechter nog net wel mee redden. Wel met 2-0 verloren, maar Rudi verweet me niets, zeggende: ‘Je was strikt neutraal…..’

  Tja, die waardevolle GRC-jaren in het Stadspark en na 1973 op Corpus den Hoorn. Waar Rudi een manifeste rol in vervulde. Zoals de populaire jeugdvoetbalkampen in Hoek van Holland, lid van de jeugdcommissie, financiële bouwacties, leider eerste elftal met als trainer Martin Koeman, in de 80’er jaren betrokken bij het neutraliseren van weer eens een paleisrevolutie.

  Een uitermate verdienstelijk clublid en tot die orde werd hij dan ook bevorderd.

  En op breed maatschappelijk terrein heeft Ruud zich ook zeker geroerd. Want het kon natuurlijk niet alleen maar om GRC blijven gaan, zoals Dineke zich in die allereerste jaren nog wel eens  lichtelijk bezorgd afvroeg. De onderwijzer Heres werd hoofdonderwijzer en uiteindelijk directeur van De Brandaris in Lewenborg met 600 leerlingen! Later nog weer gefuseerd tot De Tweemaster. Ik had toen als journalist nog  regelmatig contact met hem en hij verzuchtte dan: “Ik ben nu wel directeur, maar dat is vooral managen en zo. Ik mis het eigenlijke onderwijs steeds meer, het directe contact met de kinderen.”

  Na zijn pensioen bleef Rudi maatschappelijk betrokken. Natuurlijk. Dineke telt op dat hij op een bepaald moment zelfs 7 functies vervulde, zoals bij OOG, het Avondcollege, de Voedselbank  en ambtenaar van de burgerlijke stand.

  En wie trouwde hij in die functie nog maar enkele jaren geleden? Zo ongeveer zijn laatste huwelijksvoltrekking? Het prominente GRC-clublid Vally Dusink.

  Precies, de cirkel is rond.

  Dank je wel, Rudi.

  Dag.

   

  Ger van Gelder

  Condoleren

  De familie Heres neemt op dinsdag 11 mei in besloten kring afscheid van Rudi. Gelegenheid tot het condoleren is MAANDAG 10 MEI van 20.00-21.30 UUR in Crematorium Ommeland en Stad, Borchsingel 47 Eelderwolde.