• IN MEMORIAM

  Harry Heidmeijer

   

  Tot slot een korte snik met een diepe betekenis

  Met zijn vrouw Pia, kinderen en kleinkinderen om zich heen, is afgelopen donderdagmiddag in Foxhol overleden ons oud-lid Harry Heidmeijer (71).

  De gezondheid van Harry ging sinds eind vorig jaar snel achteruit. Eerst een hersenbloeding en vervolgens bleek dat hij ernstige longkanker had. Harry dacht kort geleden nog enkele dingen te kunnen doen met zijn gezin en familie, maar dat bleek al niet meer mogelijk. Daarom besloot hij in overleg met zijn vrouw Pia en twee zoons om zich afgelopen donderdagmiddag volgens de medische regels “rustig te laten inslapen”.

  Daarvan door hem op de hoogte gesteld, kon ik in de afgelopen week nog enkele keren contact met Harry en Pia hebben. Over zijn moedige besluit zelf en vervolgens ook  om herinneringen op te halen. Vooral natuurlijk over zijn tijd bij GRC.

  Harry was 12 jaar toen hij in 1960 lid werd van GRC, toen nog in het Stadspark. Een vooral praktische keuze, want het ouderlijk huis stond vlak bij aan de Paterswoldseweg. Een begenadigd talent was Harry niet, maar hij bleef zich altijd  GRC’er voelen en werd later jeugdleider in de periode dat GRC sterk opkwam met de jeugdafdeling.

  Harry: ‘De club had toen al 5 D-teams en ik was leider van D4. Daar liep ene Donny Smid in en ik zag al snel dat het een talent was. Dus die heb ik de jeugdcommissie getipt om hem hoger in te delen. Dat was goed gezien, want later werd hij eerste elftalspeler.”

  Nog weer later werd Harry leider van GRC A1, dat in 1975 naar de districtsselectie was gepromoveerd. “Dat.was een functie waar behoorlijk wat tijd in ging zitten. Veel wedstrijden spelen, op zondagmorgen het hele Noorden door, drie keer trainen in de week, toernooien in binnen- en buitenland. Als leider best een drukke functie. Daar kon je moeilijk mensen voor vinden. Ik ben daar toen ingestapt en het waren vier hele mooie jaren.  Je zag de progressie, we naderden de top. Met jeugdspelers als  Jacob van der Heide, Kor Sinningh, Peter van Oosten, Piet Dol, Henk Wetsema, Ronald Holtkamp. Noem maar op. Oh ja, en Ronald en Erwin natuurlijk. Pracht tijd.”

  Hij herinnert zich een weekendje naar Epe, het eerste Eurovoetbal Toernooi in 1977 en direct daarna een trip naar Karlsruhe voor een sterk internationaal toernooi. Met als domper in precies dat weekend dan weer wel dat zijn vader overleed. Harry reisde linearecta  met de nachttrein terug naar huis.

  De meeste van de toenmalige A1-junioren uit de zeventiger jaren ontmoetten Harry en Pia nog eens weer bij de reünie in november 2016. “Ze kwamen overal vandaan. Erwin Koeman zat toen als assistent-trainer van Ronald bij Southampton. Met hem konden we die avond nog even praten via een skype-verbinding. Mooi dat iedereen die tijd nog koestert.”

  Daarom deed het  Harry goed  dat een aantal van die jongens van toen, inmiddels oudere vaders met volwassen kinderen, nog contact met hem hadden in de laatste dagen voor zijn overlijden. Toen Erwin (trainer Jeruzalem) en Ronald (trainer Barcelona) het trieste bericht kregen, lieten ze weten goede herinneringen te hebben aan die jaren met Harry als leider. En dat ze in deze dagen aan hem denken.  “Daaruit blijkt dat ze me allemaal nog kennen en waarderen. Dat zal ook komen omdat ik altijd zei dat het naast het voetbal toch ook gaat om plezier en lol met elkaar.”

  Op de ochtend  van zijn overlijden donderdag had ik nog even contact met een moedig mens: Harry Heidmeijer. Tot slot  een korte snik met een diepe betekenis.

  Dag Harry.

  Namens GRC Groningen

  Ger van Gelder

   

  De uitvaart van Harry Heidmeijer is donderdag 26 augustus om 12.00 uur in crematorium Stilleweer, Stilleweersterweg 1 in Appingedam.

   

   

   

   

  Onderschrift foto 1:

  Harry Heidmeijer

   

  Onderschrift foto 2:

  GRC A1 als deelnemer op het eerste toernooi Eurovoetbal (1977).

  Rechts leider Harry Heidmeijer.