• (Door Ger van Gelder)

    De American Football vereniging Groningen Giants vierde zaterdag 2 juli het 20-jarig bestaan. De vereniging werd opgericht in 2000, maar kon het vierde lustrum dit jaar pas vieren wegens  Corona. Overdag was er een uitgebreid (sport)programma op Corpus bij het clubgebouw van GRC. De festiviteiten gingen ’s avonds verder bij Bax  Bier Proeflokaal aan de Friesestraatweg en afgesloten in de binnenstad. Uiteraard.

    De Giants spelen alweer  zo’n 15 jaar op Corpus den Hoorn. Ze woonden eerst in bij Caribe, verhuisden in 2013 naar de nieuwe accommodatie van GRC Groningen. Voorwaarden: de Giants hoefden geen huur te betalen, de horeca opbrengst bleef bij GRC en de Giants moesten zelf voor de kantine bezetting zorgen op trainingsavonden en wedstrijddagen. Daartoe  werd Ans Oosterhuis ingezet, moeder van huidig algemeen bestuurslid Johan die zo ongeveer alle functies bij de Giants heeft bekleed.

    Mama Ans

    Sinds drie jaar woont Ans (62) in Groningen, maar voordien in Emmen. Niettemin kwam ze zes jaar lang graag enkele keren per week naar Corpus, in herfst en winter regelmatig bij nacht en ontij. De inmiddels wat oudere Giants-leden noemen haar dan ook liefkozend: ‘Mama Ans…’

    Groningen Giants traint  op woensdagen en speelt thuis op zondag, soms zaterdag.  Ans zwaait dan de scepter in het GRC-clubhuis: “Daar gaan toch heel wat uren in zitten, vooral bij de thuiswedstrijden. Die beginnen om twee uur en kennen ook nog een lange voorbereiding. Spelers en scheidsrechters zijn er altijd heel vroeg. Je moet er daarom om tien uur al zijn. Het gaat dan door tot acht uur ‘s avonds, want je wilt het toch ook schoon achter laten en zo.”

    Wat Ans aanspreekt is de multifunctionaliteit van de GRC-accommodatie. “Op de woensdagavond heb je dus Giants, GRC zelf en regelmatig andere clubs, zoals bijvoorbeeld GHBS met 20 meiden die in de bestuurskamer een cursus hebben. Dat loopt dan allemaal door elkaar, heel gezellig.”

    Volgens Johan Oosterhuis heeft het intrekken in 2013 bij GRC goed uitgepakt. “We hebben nu een kwalitatieve accommodatie, zowel het veld als het gebouw. Dat was voorheen wel anders. We hebben weliswaar geen horeca-inkomsten, maar ook niet de exploitatielasten. Voor GRC geldt de versterking van de multifunctionaliteit van haar clubgebouw en hogere inkomsten.”

    Internationale competitie

    Groningen Giants werkt inmiddels aan verhoging van haar eigen marketingwaarde. Oosterhuis: ‘We zijn een kleine sport en door Corona is ons ledental zelfs afgenomen van 100 tot 80. Maar dat is zich aan het herstellen en hebben ook al weer een jeugdteam. Dat is best goed, want american football is een dure sport die vooral door studenten bedreven wordt. De hoofdmacht  komt volgend jaar zelfs uit in de BNL, een gecombineerde eredivisie van Nederland en België. Daarvoor spelen we als pilot nu al enkele extra wedstrijden tegen Belgische teams.“

    Die BNL is een samenwerkingsverband tussen vier Nederlandse en twee Belgische verenigingen uit Brussel en Izegem. “Dat brengt natuurlijk nogal wat kosten met zich mee en daarom is er gezamenlijk een meerjarenplan opgesteld, inclusief verhoging van de marketingwaarde.”

    Livestream

    Daarin past ook het overleg van Groningen Giants met de gemeente Groningen over de bouw van een tribune bij het thuisveld. “Die tribune is gepland tussen ons veld en het aangrenzende honkbalveld, maar is draaibaar en dus door beide clubs te gebruiken.”

    Ook wordt gewerkt aan internet om de thuiswedstrijden op livestream te kunnen zetten, zoals GRC het al  geregeld heeft op het veld achter het clubgebouw. “Voor ons is livestream  aantrekkelijk voor internationale sponsors. Momenteel spelen drie van onze spelers in de Duitse competitie, op professioneel Amerikaanse leest geschoeid. Daar pikken we veel van op.”

  • De ‘Giants van Groningen Johan en Ans Oosterhuis: “Intrekken bij GRC heeft voor beide clubs goed uitgepakt”.