• Door Ger van Gelder

  Nederland dus toch bij de laatste acht in Qatar, ondanks de scepsis.  In de kwartfinale tegen Argentinië komende vrijdag. De vijfde WK-confrontatie tussen Oranje en Blauw Wit. Over die van ’74 in Duitsland en ’78 in Argentinië hadden we het vorige week al. GRC was daar bij. Het verhaal in Argentinië ging tot aan de halve finale poule van vier landen, zoals toen nog werd afgewerkt. Nadeel: spel aanpassen aan het rekenwerk. Voordeel: dat zijn dan in elk geval nog weer drie wedstrijden. Daarvoor wil je dan nog wel naar zo’n ver land. Meer is dan bonus. Moeten de binnenlandse vluchten niet cancelled worden natuurlijk!

  Cancelled 1

  Die halve finale werd dus op het nippertje gehaald. Eerst in Cordoba (700 km. vanaf onze basislocatie Mendoza) tegen Oostenrijk en West-Duitsland. De stemming  op de avond voor het eerste duel tegen Oostenrijk was opperbest in de GRC-vertegenwoordiging André Borgman, Willem Smit, Klaas Mulder en Ger van Gelder. Ook bij de Nederlandse reisleidster.

  De volgende morgen tijdens het vrolijke ontbijt als donderslag bij heldere hemel: de lijnvlucht naar Cordoba cancelled! Niet door een donderslag, maar vanwege zware mist daar. Vervangend transport viel niet meer te regelen. Teleurstelling en dus boosheid, gericht op de reisleiding die de avond tevoren verzuimde om het reisschema nog eens te checken. Het werd dus net zoals in een café  in Nederland: samen naar een groot scherm kijken in een hotel duizenden kilometers van Nederland. De uitslag werkte medicinaal: 5-1 voor Nederland. Daardoor toch ook weer wel gezellig.

  West-Duitsland

  Drie dagen later opnieuw naar Cordoba: West-Duitsland. Prachtig? Nee dus, het zag er opnieuw niet goed uit voor de geplande lijnvlucht en dus moest het gezelschap per bus. Heen en terug - inclusief overnachtingen - drie dagen! onderweg. Daar hadden enkele heren  geen zin in. Drie olieboeren uit Gelderland alsmede GRC’ers André  Borgman en Ger van Gelder. Tom Poes bedenk een list. Welke?  ‘We regelen zelf wel een privé-vlucht’.  Willem Smit en Klaas Mulder verkozen voor de zekerheid toch maar de bus. Die zwaaiden we een dag voor de wedstrijd vrolijk uit. Wij prefereerden ’s morgens heen, direct na de wedstrijd terug.

  Cancelled 2!

  In opperbeste stemming ‘s morgens naar het vliegveld, samen met de vierkoppige bemanning. Die stemming sloeg al snel om. De gezagvoerder had voortdurend contact met de vliegveld toren. ‘We krijgen geen toestemming omdat het luchtruim boven Cordoba is gesloten vanwege belangrijke overheidsvluchten!” Het zal toch niet!? Het zal toch wél. Cancelled 2! Dus weer TV kijken in het hotel, nu naar 2-2 tegen  de Duitsers.

  Bloed aan alles

  Voor de laatste halve finale naar Buenos Aires. Om de finale te halen, moest daar gewonnen worden van Italië, toch ook niet gering. Met goed (vecht)voetbal via 2-1 naar de finale vier dagen later. Precies: Argentinië. GRC was er bij, versterkt vanuit Nederland met enkele volle charters. 

  Bloed aan alles: het lichaam, de kleding, de paal. In de slotminuut bij 1-1 de historische inzet van Rensenbrink tegen een bebloede paal. Verlenging. Die was eigenlijk niet te winnen, zo intens was de sfeer in het stadion. Uiteindelijk 3-1 voor Argentinië. Volksfeest in het hele land, zeker in miljoenenstad Buenos Aires. Voetbal is in Zuid-Amerika sociaal-maatschappelijk een sterke factor. Bij ons wat minder. Dus toog GRC toch wel voldaan terug naar Nederland,  ook nog via een zonnige tussenstop van enkele dagen in Rio de Janeiro. Een onvergetelijke voetbaltrip, nog heel bijzonder voor die tijd. Vanwege het voetbal en ook de kennismaking met de Argentijnse volkscultuur. Heel bijzonder.

  Statistieken

  In de kwartfinale vrijdag in Qatar opnieuw dus weer Argentinië. Kans?  Fifty-fifty. Zo wijzen de WK-statistieken ook uit: twee  zeges Nederland, twee Argentinië, één gelijk spel.

  Buiten Zuid-Amerika presteert Argentinië vaak wat minder, maar heeft Messi en wordt gesteund door 20.000 blauwwitte fans. Voetbal is voor hun een nationaal belang. Voor Nederland speelt dat wat minder. GRC is er dus ook niet bij. Maar professioneel moet dat op het veld geen rol spelen. Daar is bepalend vooral de vorm van de dag.

  Ergo sum: vrijdag 9 december vrijhouden vanaf 20.00 uur. Suspense!

  Op de foto: GRC komt op de terugweg na het WK een paar dagen bij in Rio de Janeiro. Nou ja, bijkomen.…Van excursies houdt hij niet zo, maar Ger maakte daar nog wel even van de gelegenheid gebruik om Hem te ontmoeten en te onderstrepen dat het leven altijd verder gaat. Mede dankzij Hem.