• (door Ger van Gelder)

  Telefonisch contact afgelopen maandagavond met oud-GRC’er Erwin Koeman. Hij in Rhodos City, ik in Haren. Feliciteerde  Erwin (en Emmy) met de opening van een Hollands Belgisch café. Samen met Griekse vriend en ondernemer Panda Jaccoumikadis.  

  In hun ‘KoePan’ onder meer Hollandse snacks , Belgische biertjes, Griekse wijnen, veel tv-sport en veel gezelligheid. Vooral dat laatste kenmerkte Erwin altijd…. en nog. Vandaar ook dat Belgische bier uit de tijd dat hij bij KV Mechelen speelde en daarmee eens de UEFA-Cup won. Maar hij had het toch vooral altijd over die prachtige, bourgondische  tijd daar. Trouwde er ook met Emmy. Eerst de vrijgezellenavond min Mechelen en Antwerpen. Weet ik niets meer van, de whiskeyfles was leeg de volgende morgen. Maar het was ‘malt’, is wat zachter….

  Ooit hadden Erwin en ik het plan om in Groningen een gezellig, bruin eetcafé te beginnen. De naam hadden we al: GERWIN. Maar zijn leven stond in die tijd al sterk in het teken van zijn voetbalcarrière als speler en trainer. Ik had de handen vol aan de optelsom van journalistiek, internationaal sportevent en -marketingorganisatie SPRON en tot in de 90’er jaren voetbaltrainer. Om zo’n etablissement naast dit alles tot een succes te maken, moet je er toch  ook veel zelf aanwezig zijn als gastheren. Tja, tja… We zagen er toch maar vanaf.

  Maar het idee is bij Erwin altijd blijven hangen en is het er nu alsnog  van gekomen. In Rhodos-City nog wel. Niet naast de deur van hun woning in Veldhoven. Maar Erwin en Emmy hebben al enkele jaren ook een appartement in Rhodos. Hij had altijd wel wat met het Griekse eiland. In 1985 al waren wij (Erwin en Emmy, Ronald en Bartina en ik samen met enkele in die tijd bekende Groningers) al eens op vakantie op het Griekse eiland en raakte hij er aan verknocht.

  Onlangs stopte Erwin om gezondheidsredenen met het altijd stressvolle vak van club-trainer, de laatste in Israël. Hij kreeg daardoor wat meer tijd en zag dus zijn kans schoon. “Het is bedoeld als investering, maar ik zal zeker de komende maanden veel aanwezig zijn in KoePan.  Dat is niet zo moeilijk, want ik woon op  250 meter afstand. Maar blijf natuurlijk in Nederland wonen en kan nu ook dingen doen waar je meer tijd voor hebt. Binnenkort gaan we naar mijn moeder in Spanje, ze wordt 80!”

  Assistent-coach Oranje?

  Het leven na voetbal kan zeker ook  heel mooi zijn. Na voetbal? Niks d’rvan. Want hij kondigde enpassant  doodgemoedereerd aan: “De kans is groot dat ik straks bij het Nederlands elftal assistent wordt van Ronald” Ik ben niet gauw verbouwereerd. Maar wat? Hoezo!? Hij  zou toch wat rustiger aan doen?

  Erwin:  “Ho, ho. Ik heb gezegd te stoppen als clubtrainer met al die stress.  Assistent-bondscoach is natuurlijk ook niet zomaar iets, maar toch anders.” Bovendien hebben Erwin en Ronald ervaring met het samen optrekken in de voetballerij. Eerst als jeugdspelers bij GRC. Als internationals bij het Nederlands elftal, waarmee ze in ’88 Europees Kampioen werden. Het eerste en laatste grote internationale kampioenschap van Oranje. Van  2015 tot en met 2018 waren ze een trainerscombinatie Southampton en Everton. Een unieke combinatie: twee broers als duo-bondscoaches van een nationaal elftal. Oranje nog wel.  

  De cyclus is rond.  Succes met alles Erwin.

  Foto: de laatste keer dat vader Martin, Ronald en Erwin samen bij GRC waren ter gelegenheid van de opening van het clubgebouw in 2011.

 • Foto: In 2011 werkten Erwin en Ronald ook samen om het nieuwe clubgebouw van GRC met welgerichte schoten te openen.