• (Door Ger van Gelder)

  Herfstvakantie de vierde week van oktober voor regio Noord. De KNVB past daar de competitie altijd op aan met een bescheiden programma voor de jeugd.  Een rustige weekafsluiting dus met zondag ook nog een uurtje langer slapen. Rustig?  Niet bij GRC Groningen zaterdag 28 oktober.  Een manifest programma, waardoor het bruist in en rond het clubgebouw op sportpark Corpus den Hoorn. Met uiteraard voetbal centraal, want we zijn toch echt een voetbalclub. En wat nog meer dan? Oktoberfest en de voltooiing van het project zonnepanelen op het dak. Toch ook niet niks. Dus de zaterdag-agenda aanpassen, want toch maar even zo’n bruisende GRC-dag willen mee maken. Hoewel, even….

  Zaterdag 28 oktober

  08.00:   Horeca: Albert Pool treft voorbereidingen voor een drukke dag tot na middernacht. Hij krijgt hulp van zijn vrouw Marlene, Henk Ramakers en Evelien. Ja, al tientallen jaren: Evelien. Een extra koelwagen staat buiten vanwege de te verwachten omzet deze GRC-dag. Daar komen ook nog bij het (vele) publiek en spelers van een jeugdwedstrijd van FC Groningen.

  10.15    GRC Groningen O19- VEV ’67 O19: 2-0. Het affiche van een topduel in de vierde divisie. Voor veel publiek, ondanks het vroege aanvangsuur. Bij winst zou GRC de koppositie overnemen van de ploeg uit Leek.  Justin Lulofs volgde Jasper Kingma dit seizoen op en het gaat voortvarend. Zaterdag ook. Zowaar, het lukte, met evenwicht in het spel. Dus boven aan, maar de selectie is klein en de competitie nog lang. Een cliché, maar niettemin. Over GRC Groningen O19 later meer.

  10.30:   GRC Groningen 3 – GVAV Rapiditas 2: 1-1 Ger Laffra is de scheidsrechter. Over hem is onlangs veel geschreven, want 89 jaar en  met zo’n 800 wedstrijden achter zijn naam. Daar wil RTV Noord een filmimpressie van maken. Dat zou zaterdag zijn, maar werd verschoven naar eind november. Ook kreeg Laffra een uitnodiging van het UMCG om daar een lezing te houden over hoe ook op oudere leeftijd de gezondheid te dienen door actief te blijven. De wedstrijd is voor hem een geroutineerde klus. Geen gedoe: 1-1.

  12.00:   Entourage: Jan Jansen gaat aan de slag met de aankleding van het hoofdveld en andere zaken vooruitlopend op de wedstrijd van het eerste elftal tegen Oranje Nassau.

  12.15:   GRC Groningen 2 – HS ’88 2: 1-4. Met als scheidsrechter Edwin Bolt, wiens zoon bij GRC voetbalt  in O15-1. Edwin was bij FC Groningen verschillende jaren coördinator van de jeugdsectie en uiteindelijk ook enkele jaren teammanager van de hoofdmacht van de FC.  Hij vernam het tekort aan scheidsrechters bij GRC en stelde zich beschikbaar. “Dit was de eerste keer dat ik een wedstrijd floot, ”zegt Edwin na afloop in de bestuurskamer. “Het ging best wel goed denk ik, behalve de uitslag dan. Maar daar ga ik niet over.” Precies. Edwin, welkom bij GRC Groningen.

  12.30:   Bestuurskamer 1: Hostess Anneke van der Horst is wegens griep afwezig, maar dat wordt goed opgevangen door Mathijs Mast en Jan Janssen. Zij ontvangen de technische staf van beide clubs en die zijn tegenwoordig veelomvattend. Vervolgens de arbitrage en bestuursleden. Voor GRC  nemen Will Panman en Jacco Snippe de honneurs waar. Verder kaderleden, sponsors en de media. Herman Dusink zorgt met enige improvisatie voor de opstellingen. Digitaal. ‘Want er staat geen stroom op de printer….”, moppert hij. Niettemin: het is dit seizoen al de vierde keer dat het DvhN verslag doet van een wedstrijd van GRC Groningen.  Toch mooi die foto’s met de rode V op een wit dan wel zwart shirt.

  14.00:   Kaartverkoop: CdH is een open sportpark en zeker op zaterdagmiddag is kaartverkoop lastig. Maar het is een derby, dus gaan Vally, Willem, Albert en Arie  er toch mee aan de slag. Het loopt niet storm, derby’s spreken blijkbaar niet meer zo aan tegenwoordig. Ooit kwamen er toch gauw 400 tot 500 mensen af op zo’n wedstrijd. Hoe dan ook: dit keer toch bijna € 200, meldt Vally. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert.

  14.30:   GRC Groningen-Oranje Nassau: 1-1. Een bijzondere wedstrijd, want het is voor het eerst in competitieverband in de nieuwe eerste klasse weekendvoetbal. Oranje Nassau heeft zoals verwacht wat meer in huis, maar GRC knokt zich naar een 1-1 gelijk spel.  In deze zware competitie is wedstrijd ‘harding’ onontbeerlijk, want elk punt moet bevochten worden. Een beetje leuk willen voetballen is op dit niveau ontoereikend. Komende zaterdag de derby bij buurman Velocitas ’97.

 • Foto 1: De elftallen van GRC en Oranje Nassau treden aan voor hun eerste wedstrijd in competitie verband.

  14.30:   GRC Groningen O23 – WVV O 23: 1-3. Op een parallel veld schiet GRC een beetje tekort. Maar het mag de pret niet drukken. De meeste mannen sluiten vrolijk aan bij het Oktoberfest.

  16.15:  Bestuurskamer 2:  Na de wedstrijd heeft qua voetbaldeskundigheid een scheiding plaats. Bestuurders en arbitrage aan de centrale tafel, de technische professoren elders in de bestuurskamer. Het gaat allemaal over voetbalzaken, maar dan vanuit verschillende invalshoeken. In beide secties wordt wel snel duidelijk dat GRC blijer is met het punt dan Oranje Nassau. Voor GRC werkt het in elk geval sfeerverhogend voor het aansluitende Oktoberfest, georganiseerd door de eerste elftalselectie. Precies.

 • Foto 2: De scheiding van de machten: het bestuur en arbitrage aan de hoofdtafel, de technici op de achtergrond.

  Zonnepanelen: Niet zonder trots melden we onze gasten zaterdagmiddag ook dat de zonnepanelen op het dak liggen. Het zijn er liefst 90. Je kunt ze vanaf de begane grond niet zien, maar de door leverancier OUXO gemaakte foto’s  zijn het bewijs. Bewondering alom. Je moet maar durven als amateurvereniging. Om te beginnen het gebouw er ruim 10 jaar geleden zo neer te zetten met blik op de toekomst van een groeiend GRC. Maar anno 2023 gelden ook forse energielasten en focus op duurzaamheid. Bestuurslid Rolf Sieben daarover: ’Ons clubgebouw is groot en energiegevoelig. Dus ontkwamen we hier niet aan. Maar ja: toch wel een forse investering. Dan blijkt toch ook weer dat GRC hecht is. De financiering is namelijk opgebracht door GRC’ers uit alle clubgeledingen. Ook onze huisvrienden SKSG, de scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken en Groningen Giants hebben bijgedragen.” GRC en OUXO  Tynaarlo organiseren binnenkort een officieel moment rond de oplevering.

 • Foto 3: De zonnepanelen op het dak van het GRC-gebouw.

  18.00:   Oktoberfest: GRC had (heel) vroeger altijd de naam van ‘feestclub’. Nou ben ik ook van (heel) vroeger, maar dat is toch niet mijn herinnering. Of het moet al het jaarlijkse clubfeestje zijn geweest  in Huize Maas of Frigge. Maar de club beschikt tegenwoordig ook over een adequate accommodatie voor zo’n festijn en kenmerkt zich door een evenzeer adequate positieve verenigingssfeer. Opnieuw opvallend is dat vooral de jongere generaties wel een feestje lusten. Ze zijn ver in de meerderheid onder de ongeveer 100 (!) feestgangers van wie de meesten ook nog eens traditioneel gekleed. Tja, vooral het laatste is niet meer zo aan mij besteed. Vandaar blaas ik de stille aftocht.

 • Foto 4: Het Oktoberfest in volle gang.

  Zondag 29 oktober

  De enige wedstrijd GRC Groningen 3 - GKC2 Gasselte is omgezet. Uit vrees dat de accommodatie na de buitengewone zaterdag inclusief  Oktoberfest nou niet bepaald een visitekaartje zal zijn zondagmorgen om 10.00 uur. Het werd 2-2 en die uitwedstrijd hebben we dus alvast gehad.

  GRC Groningen en haar zonnepanelen verkeren zondagmorgen even in diepe rust, ook nog een uurtje langer. Wintertijd.