• Een gedenkwaardige dag voor GRC Groningen: 15 juni 2011

  (door Ger van Gelder)

  Op dinsdagen is al vele jaren een groep enthousiaste GRC-ers bezig met het onderhoud van de representatieve GRC-accommodatie op sportpark Corpus een Hoorn. Het op peil houden van ons eigen clubgebouw en in samenwerking met de gemeente Groningen en FC Groningen ook van de veldentourage en kleedkamers.
  De meeste aandacht is er uiteraard voor het kwalitatief houden van ons eigen clubgebouw. Een belangrijk centrum van ons levendige sociale clubleven. En extern ook nog eens qua uitstraling met alles wat dat kan betekenen. Tenslotte en minstens zo belangrijk: een financiële pijler onder de clubbegroting.
  Maar ja, wel een hele klus natuurlijk voor de groep mensen die daar op dinsdagochtenden mee bezig is. Ik kom er daarom regelmatig een kijkje nemen. Uit respect. Daar moeten ze het mee doen, want met kwasten en hamers heb ik niks. Coachen ligt me beter. Waar ze zich overigens niets van aantrekken.
  Dus werd voor dinsdag 15 juni weer zo’n ‘beleefdheidsbezoekje’ geagendeerd. Maar wacht eens even: 15 juni 2021? Verdraaid: precies de datum waarop 10 jaar geleden dit gebouw officieel werd geopend! Dat was dan wel op een vrijdag, maar dezelfde datum. Het gebouw was al enkele maanden in gebruik met de verwachte, spreekwoordelijke, kinderziektes van dien. Dat was te voorzien, vandaar die opening pas op 15 juni 2011.
  De openingshandeling werd verricht door niet door de eersten de besten. Onder toeziend oog van vader Martin Koeman schoten onze oud-leden Erwin en Ronald met enkele rake trappen (natuurlijk) het gebouw open met als scheidsrechter sportwethouder Frank de Vries. RTV Noord zond het allemaal uit: live!
  Dus toog ik afgelopen dinsdagmorgen met enkele versnaperingen naar Corpus om een en ander onder de aandacht te brengen van die respectabele vrijwilligers, van wie de meesten diezelfde 10 jaar al bezig zijn om de boel op peil te houden. ‘Huh, wat? Tien jaar al weer?’ Ja, preciés zelfs.

  Foto 1

   

  Wethouder Frank de Vries (links), Erwin en Ronald krijgen instructies voor het openingsritueel van Ger.

  Foto 2

   

  Erwin legt aan voor de openingstrap, Ronald kijkt de kunst strategisch nog even af. Ook hier wilden ze niet voor elkaar onder doen: het werd 1-1 en daarmee beide deuren open getrapt.

  Met Evert Evers ‘back-to-the-future’

  En of het zo moest zijn: keuvelend op het terras voor het clubhuis, ontwaarden we dinsdag een persoon met zonnebril die op enige afstand ons groepje observeerde. Wie zou dat zijn? Evert Evers, bij GRC 3 seizoenen jeugdtrainer (jaren 70) en 5 seizoenen hoofdtrainer (jaren 80, incl. promotie naar de hoofdklasse in 1985).
  Hij woont nu al jaren in Arnhem, maar doet regelmatig nog Groningen aan. En kan het dan niet laten om een wandelingetje te maken over het sportpark waar hij zoveel mooie herinneringen aan GRC heeft liggen. Wij trouwens ook aan hem.
  Met Evert eenmaal aangeschoven laat het zich raden: ‘back-to-the-future’. Het heden komt voort uit het verleden. Dat geldt ook voor GRC Groningen, al bijna 120 jaar. Dus passeerde de ene anekdote na de andere de revue. Uit het verleden richting het heden. Met als conclusie: GRC Groningen staat er evenals in die vroegere jaren momenteel uitstekend voor. Volgend seizoen krijgen we zoals het nu lijkt 5 seniorenteams op zondag en 4 op zaterdag, waaronder een competitieteam GRC Groningen O23, voor het eerst in de clubgeschiedenis! En ook de jeugdafdeling neemt weer in kracht toe, zowel kwalitatief als kwantitatief.
  Zeker, er zijn ook zorgen, maar die zijn van alle tijden. Het huidige GRC-kader is van een dusdanige kwaliteit dat ik me daar niet de minste zorg over maak.
  Het mag duidelijk zijn: deze dinsdagochtend 15 juni werd er niet meer verder gewerkt aan de GRC-accommodatie. Nou toch….