• (door Ger van Gelder)

  Op een KNVB-meeting dinsdag 18 juli bij VKW Westerbork hebben de clubs in de eerste klasse Noord in eerste ronde het competitieschema voor volgend seizoen besproken. Een historische bijeenkomst, want het is voor het eerst dat zondag- en zaterdagclubs in dezelfde klasse zijn gemengd. Op zichzelf is dat sportief gezien vernieuwend en uitdagend, namelijk het spelen tegen clubs die je in competitieverband nooit tegenkwam.

  Dat leverde eerst wel gefronste wenkbrauwen op bij met name de zondagclubs die nu op zaterdag moeten spelen tegen traditionele  zaterdagclubs. Voor de laatste categorie geldt eigenlijk alleen dat ze hun uitwedstrijden tegen zondagclubs op hun ‘eigen’ zaterdag hooguit op een later tijdstip moeten beginnen.

  Nu de verenigingen echter het KNVB-voorstel hebben geaccepteerd, moeten ze er mee aan de slag. Ze komen daarbij zeker nog verschillende open eindjes tegen die in Westerbork in constructieve sfeer werden besproken.

  De contactbijeenkomst stond vooral in het teken van de aanvangstijden komend seizoen van de vier thuiswedstrijden op zaterdag van de zondagclubs tegen de traditionele zaterdagclubs  DZOH, HZVV, Oranje Nassau en PKC ’83. De KNVB gaat uit van zaterdag op z’n vroegst 18.00 uur, maar laat dat over aan de clubs zelf.

  GRC Groningen wil thuis graag om 19.00 of 19.30 uur beginnen om vooral organisatorische redenen, zoals beschikbaarheid van het hoofdveld. Dus maakte bestuurslid technische zaken Jacco Snippe een rondje langs de betreffende zaterdagclubs. Dat leverde verschillende opties op. DZOH en HZVV vinden het prima, maar PKC speelt liever eerder. Met het afwezige Oranje Nassau wordt door GRC nog overlegd.

  Daarnaast speelt dat Winsum geen oorspronkelijke zaterdagclub is en evenals Velocitas toch zoveel mogelijk op zaterdag wil spelen. 

  De clubvertegenwoordigers spraken af verder te overleggen aan de hand van het competitieschema dat door de KNVB wordt gepresenteerd op 12 augustus.

  Eerste Klasse Noord ’23-‘24

  DZOH (Emmen), GRC Groningen, GVAV Rapiditas, (Groningen) Hoogezand, HZVV  (Hoogeveen), Oranje Nassau  (Groningen), PKC ‘83 (Groningen), SVBO (Barger Oosterveld), Velocitas 1897 (Groningen), VKW (Westerbork), Winsum, WKE ’16 (Emmen), WVV (Winschoten).

 • Foto:

  Technisch bestuurslid Jacco Snippe aan tafel met Michiel Klompstra van PKC ’83.
  ‘Secondant’ Ger van Gelder (midden) luistert mee.

  Foto: Niek Hollewand (KNVB Verenigingsadviseur en voormalig jeugdtrainer GRC Groningen)

 • Overleg veldencapaciteit GRC en gemeente

   

  Het GRC-bestuur (Jacco Snippe, Rolf Sieben en Albert Pool) ontving dinsdag 18 juli een deputatie van de gemeente Groningen die de voortgang kwam bespreken over de verruiming van de veldcapaciteit op het sportpark CdH voor GRC en Groen Geel. Dat heeft te maken met het besluit onlangs van de Groninger gemeenteraad dat het sportpark CdH in elk geval gericht moet zijn op het belang van de breedtesport in relatie tot het beslag daarop door FC Groningen.

  Wethouder Inge Jongman en directeur Jeroen Visser van de gemeentelijke dienst Sport050 lieten weten dat de gemeente daarover in overleg is met FC Groningen, maar dat de ingangsdatum van 1 september niet gehaald wordt. De gemeente en FC Groningen zitten nog niet op een lijn en door de vakanties is er ook oponthoud ontstaan.

  Jongman en Visser vroegen om begrip en enig uitstel. Die kregen ze. Maar vanwege de trainingsschema’s van het groeiende GRC voor het komende seizoen, moet die duidelijkheid voor GRC er nu wel zo spoedig mogelijk komen. Dat zegde de gemeente toe