• Column Ger van Gelder

  ‘Trainer, trainer……’

  Oranje maakte in blessuretijd maandagavond tegen Duitsland een belangrijke gelijkmaker. Door die 2-2 naar de Final Four volgend jaar. Het spel zag er volgens verwachting niet echt uit na die demonstratiepartij eerder tegen Frankrijk, maar niettemin. Dan toch nog een resultaat halen is ook kwaliteit.

  Doelpunt van Virgil van Dijk die na de 2-1 van Promes door de technische staf alsnog naar voren werd gestuurd. Op een briefje. Intuïtief.

  Een uurtje later deed me dit plotseling terugdenken aan begin 1979. GRC A1 (met ook Ronald) was koploper in de districtsselectie en moest uit naar toen nog concurrent Achilles 1894. We bakten er helemaal niets van: kwartier voor tijd 2-0 achter. Amper een bal op vijandelijk doel, ook niet van Ronald. Aangever Peter Visser (dezelfde inderdaad) gaf alles aan de tegenstander.

  Wat te doen. Op intuïtie en zonder briefje: Peter Visser eruit, extra middenvelder erin en nu komt het: bonkige centrale verdediger Richard van Hoove als tweede centrumspits naar voren. Achterin 1 op 1. Richard maakte in 8 minuten 3 (!!!) doelpunten: 3-2 voor GRC. En werd uiteraard snel weer naar achteren gedirigeerd.

  Na afloop keek Ronald mij aan met van die toegeknepen oogjes. En schudde het hoofd, zeggend: ‘Trainer, trainer…….’.
  Dat laatste deed ik dus ook maandagavond om half twaalf: ‘Trainer, trainer…….’.👌

  Oh ja: we werden kampioen dat seizoen 1978-'79.

  Let wel, ik heb als trainer in al die jaren ook wel enkele van dit soort wedstrijden meegemaakt. Bij 0-3 nog alles op de aanval nog alles op de aanval denken te kunnen zetten om in een half uur nog met 6-4 te winnen. Ja, ja. Beter niet, want dan wordt het echt met 6-1 verliezen, zei ik dan ook. Dus gezien de wedstrijd tegen Duitsland begrijp ik dat wel van Ronald. Ergo sum: het is toch mooi dat dit soort dingen gebeurt. Niet alles valt te berekenen en beredeneren. Onlogische dingen maken het leven bijzonder, het logische is routine. Daar hebben we al genoeg van.🤔

   

  Ger van Gelder