• (Door Ger van Gelder)

  Op de slotdag onlangs van de seniorenselecties nam GRC  Groningen afscheid van twee steunpilaren van het eerste elftal: Ivo Govaarts en Erwin Alt. Ze speelden samen bijna 30 jaar voor GRC zondag 1. Ivo neutraliserend op het middenveld (kappen, draaien), Erwin aan het front (scoren). Ze kregen verschillende cadeaus waaronder een speciaal GRC-shirt.

  Voor Ivo rugnummer 10 als constante pion op het middenveld, meestal als 10, soms als 6.  Op zijn vraag of die 10 ook staat voor het totaal van zijn doelpunten moest het antwoord luiden: maximaal!

  Bij Erwin daarentegen kon het doelpunten rugnummer er maar net op: 196!!! Om dat te kunnen halen, werd hij altijd wel vrijgesteld van verdedigen rond het eigen strafschopgebied, want dat zou ook nog eens tegengoals hebben opgeleverd.

  Ivo en Erwin speelden de afgelopen 13 jaar dus veel samen in het eerste elftal voornamelijk in de eerste klasse. De trainers in al die jaren waren Bart van Veen, Marc van Meel, Fred Schreuder, Gert Veldwijk, Rinie Jurna en tenslotte Gerard Zeeman. 

 • Foto: 1: De laatste eerste elftalfoto van Ivo (zitten midden), seizoen 2021-‘22

 • Ivo Govaarts trainde als student al twee jaar mee bij GRC, waarna hij zich in 2008 als lid meldde en meteen in het eerste elftal kwam. In de afgelopen 15 jaar beleefde hij 3 degradaties en evenveel promoties.  De laatste was in 2016 middels een kampioenschap  thuis tegen Dalen. Terug in de eerste klasse, waar GRC zich sindsdien handhaafde.

  Ivo ontpopte zich als lid van der spelersraad ook als volleerd ceremoniemeester. Vrijwel iedereen die om welke reden dan ook afscheid nam van het eerste elftal, zette hij namens de spelersgroep even in het zonnetje. Nu was hijzelf aan de beurt bij tegenwoordig ceremoniemeester Peter Visser.

   Foto 2: Ivo Govaarts in het kampioensshirt 2013.

 • Erwin Alt legde gelijktijdig ongeveer hetzelfde traject af. Hij kwam in 2010 over van Eems Boys en speelde zich al snel in het eerste elftal. In dat seizoen meteen degradatie naar de derde klas in een mindere GRC-periode. Daarna volgde stapsgewijs het herstel. Mede door al zijn doelpunten.

  Noemenswaardig is zijn record in een wedstrijd in het seizoen 2012-’13. In dat kampioensjaar scoorde Erwin thuis tegen Amicitia VMC hij alle 6 GRC-doelpunten! Erwin nam enkele weken geleden in stijl afscheid van GRC in de laatste thuiswedstrijd tegen Jubbega. Via een originele hattrick in de eerste helft legde hij de basis voor een 4-1 zege, waarmee GRC zich direct plaatste voor de nieuwe eerste klasse volgend seizoen.

  Van hun kant kijken Ivo en Erwin terug op een heel mooie GRC-tijd, maar vinden het nu welletjes. De laatste seizoenen, inclusief de Covid-jaren, ging het wat minder Ivo (36 jaar inmiddels) heeft een gezin en een drukke fysiotherapie-maatschap. Erwin (33) heeft ook maatschappelijke  verplichtingen en vindt het tijd om plaats te maken voor de jongeren.

  Ze blijven nog wel spelen op een lager niveau en voegen zich volgend seizoen bij oud-spelers van GRC bij FC Lewenborg.

  GRC Groningen is Ivo en Erwin al veel dank verschuldigd voor hun jarenlange GRC-trouw.

   

 • Foto 3: Het hoogste GRC-rugnummer ooit

 • Foto 4: Erwin Alt aan de bal tegen Amicitia VMC ruim 10 jaar geleden.. De kop boven het verslag in het DvhN is legendarisch